Podľa ministra zahraničia bol holokaust hroznou tragédiou

NETKY.SK • 3 Február 2014, 15:31 • 2 min
Podľa ministra zahraničia bol holokaust hroznou tragédiou

BERLÍN - Mohammad Džavád Zaríf sa zúčastnil na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde hovoril o budúcnosti iránskeho atómového programu.

slovakia

left justify in out

Len niekoľko metrov od Pamätníka holokaustu v Berlíne odsúdil iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf masové vyvražďovanie Židov v druhej svetovej vojne. "Bola to hrozná tragédia vraždenia, ktorá sa nesmie už nikdy opakovať," povedal minister v nedeľňajšom rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu Phoenix. Iránska vláda, ktorá je pri moci od roku 2013, sa už viackrát dištancovala od postojov bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorý opakovane verejne popieral holokaust. Zaríf ako aj prezident Hassan Rúhání v septembri poslali prostredníctvom Twitteru "všetkým Židom" pozdrav k oslavám Nového roka Roš ha-šana.

Zaríf sa zúčastnil na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde hovoril o budúcnosti iránskeho atómového programu. "Irán, chce prerušiť bludný kruh a využiť všetky možnosti na získane dôveryhodnosti, veď bezpečnosť iných je aj naša bezpečnosť," povedal. 

Irán v novembri súhlasil so zastavením najcitlivejšej časti svojho nukleárneho programu a šesť svetových mocností združených v takzvanej skupine P5+1 následne voči krajine pozastavilo niektoré sankcie. Hlavným predmetom dohody je výroba vysokoobohateného uránu vyvolávajúca obavy z využitia na zbrojné účely, ktorej sa Irán vzdá výmenou za čiastočné zrušenie sankcií zo strany Západu vrátane uvoľnenia 4,2 miliardy dolárov (3,1 mld. eur) v zmrazených aktívach. Islamská republika sa naďalej odmieta vzdať práva na využívanie jadrovej energie a popiera, že by sa usiloval o získanie jadrovej zbrane, ako tvrdí znepriatelený Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies