Podľa ministerky Kolíkovej by sa trestné sadzby mali meniť, platí to aj pre marihuanu

NETKY.SK • 13 Jún 2020, 09:27 • 2 min
Podľa ministerky Kolíkovej by sa trestné sadzby mali meniť, platí to aj pre marihuanu

BRATISLAVA - Koaliční partneri sa budú rozprávať o zmene trestných sadzieb vrátane zmiernenia trestov za marihuanu. V otázkach organizovaného zločinu by sa zase tresty mohli sprísniť. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

slovakia

left justify in out

Zníženie trestu ohľadom marihuany?

"Budeme sa o tom rozprávať a toto je určite súčasťou, ale debata o tom v koalícii ešte nebola," odpovedala Kolíková na otázku, či očakáva zmiernenie trestov za držbu marihuany. Ministerka odkázala pri trestoch aj na vládny program, ktorý hovorí o podporovaní probačnej služby pri presadzovaní alternatívnych trestov v rámci filozofie restoratívnej justície.

 

img

 

Príliš prísne tresty 

"Máme tu v niektorých prípadoch veľmi prísne tresty," uviedla Kolíková napríklad aj na margo drobných krádeží v supermarketoch pri recidíve páchateľa. "Je tam malý priestor pre sudcu, aby zohľadnil konkrétnu situáciu páchateľa alebo páchateľky," vysvetlila. Ako príklad uviedla Slovenku žijúcu vo Veľkej Británii, ktorú tamojší súd odmietol na Slovensko vydať, pretože mal za to, že je trest neprimerane prísny.

 

img

 

Už viackrát to neprešlo 

V otázkach organizovaného zločinu, zločinu s najzávažnejšími následkami ako smrť alebo pri veľkom finančnom dosahu by sa zase mohli tresty podľa Kolíkovej sprísniť. Čiastočnú dekriminalizáciu drog navrhovala svojho času aj niekdajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V koalícii však vtedy jej návrh neprešiel a rovnako tak sa nepodarilo presadiť ani o čosi konzervatívnejší návrh jej nástupcu Gábora Gála, ktorý chcel prísnejšie tresty iba za marihuanu. Proti bola v oboch prípadoch SNS.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona