Podľa Mikulca budú otestovaní všetci, ktorí budú mať o to záujem

NETKY.SK • 31 Október 2020, 13:41 • 2 min
Podľa Mikulca budú otestovaní všetci, ktorí budú mať o to záujem

BRATISLAVA - Ukazuje sa, že každý, kto má záujem, bude mať prístup k testovaniu. Uviedol to diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Zároveň potvrdil, že funguje 98,4 percenta odberných miest.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie exministerky vnútra

Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť a exministerky vnútra Denisy Sakovej (Hlas-SD) je COVID-19 hlavne medicínsky nie politický problém. Operácia Spoločná zodpovednosť mala byť diskutovaná predovšetkým s odborníkmi. Podľa nej opozícia nedostala odpoveď napríklad na otázky, ako a prečo sa chystá celoplošné testovanie.

 

img

 

Spočiatku bola utajovaná 
Minister Mikulec v tejto súvislosti povedal, že operácia bola zo začiatku utajovaná vec, ktorá sa riešila v úzkom okruhu ľudí a nebol priestor na to, aby to komunikovali s opozíciu. "Dali sme priestor odborníkom, odborníci sa vyjadrili na Ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ) SR aj na pandemickej komisii sa to odhlasovalo a proti tejto operácii bol jeden človek," spresnil minister vnútra s tým, že podľa neho na odberných miestach nehrozí riziko, ak ľudia dodržiavajú opatrenia, majú rúška a dodržiavajú odstupy.

 

img


"Pokiaľ toto budú organizovať silové zložky a ozbrojené sily, ako sú policajti, hasiči a armáda, pochybnosti o logistike a o príprave celej akcie nemám, pretože sú to silové zložky, ktoré fungujú na príkazoch, rozkazoch a logistika bude zvládnutá. Jediné, na čo sme vždy upozorňovali, bol počet lekárov, zdravotníkov a zdravotných sestier, ktorí budú robiť odbery, a to sme považovali za najslabší bod celej tejto akcie," dodala Saková v súvislosti s celoplošným testovaním.

 

Dobrovoľné či povinné?

Či bude druhé kolo testovania, sa podľa Mikulca uvidí na základe toho, čo vyplynie z prvého kola. Zároveň dodal, že ten, kto sa nepreukáže negatívnym testom, musí naďalej dodržiavať pravidlá zákazu vychádzania. Podľa Sakovej by však testovanie malo byť dobrovoľné a nie podmienené certifikátom.

 

img

 

Čo s hraničnými priechodmi?
Režimom na hraniciach sa bude zaoberať ústredný krízový štáb a v pondelok sa o režime rozhodne. Minister vnútra sa domnieva, že testovanie na hraniciach je jednou z možností.


"Nechceli sme pristúpiť k tvrdému lockdownu, chceli sme, aby ekonomika ako-tak fungovala naďalej a aby ľudia mohli ako-tak fungovať v práci. Práve preto sme prišli s možnosťou, aby sa dali otestovať, a keď budú mať negatívny výsledok, tak môžu chodiť do práce, môžu ísť do obchodu," dodal na záver Mikulec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona