Podľa miestneho vodcu Peking demonštrantom neustúpi

NETKY.SK • 30 September 2014, 15:50 • 2 min
Podľa miestneho vodcu Peking demonštrantom neustúpi

HONGKONG - Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing v utorok vyhlásil, že čínske vedenie nestiahne svoje rozhodnutie obmedziť volebné reformy v bývalej britskej kolónii, čím zmaril nádej na skoré vyriešenie sporu s protestujúcimi obyvateľmi prostredníctvom rokovaní.

slovakia

left justify in out

Odmietol taktiež požiadavku miestnych prodemokratických skupín, aby najneskôr do stredy splnil ich požiadavky vrátane zavedenia pravej demokracie a odstúpil. Ulice v centre Hongkongu medzitým už piaty deň po sebe zablokovali tisíce demonštrantov, ktorých Leung predtým vyzýval, aby sa rozišli. Jeho najnovšie vyhlásenie nie je prekvapujúce, keďže ochota rokovať by mohla byť vnímaná ako slabosť čínskeho vedenia a dodať odvahu disidentom či separatistom na pevnine.

 

"Ústredná vláda nezruší svoje rozhodnutie," povedal najvyšší hongkonský predstaviteľ vymenovaný Pekingom na margo augustového oznámenia, že kandidátov do prvých priamych volieb na území, ktoré sú naplánované na rok 2017, bude musieť odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu. Hlavná protestná skupina Occupy Central with Love and Peace vyhlásila, že v stredu "oznámi nové plány občianskej neposlušnosti". Čína si v tento deň pripomína svoj národný sviatok, čo by malo do ulíc prilákať ešte viac ľudí ako doteraz. Ohňostroje plánované pri tejto príležitosti sa vláda rozhodla zrušiť. V niektorých častiach Hongkongu tiež zostávajú zatvorené školy a v okolí ohnísk protestov sú mimo prevádzky viaceré stanice metra. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona