Podľa Matečnej je práve poľnohospodárstvo šancou pre dlhodobo nezamestnaných

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:10 • 2 min
Podľa Matečnej je práve poľnohospodárstvo šancou pre dlhodobo nezamestnaných

ŠAROVCE – Poľnohospodárstvo je odvetvím, ktoré má veľkú šancu poskytnúť prácu nekvalifikovaným a dlhodobo nezamestnaným ľuďom na Slovensku. Skonštatovala to dnes ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná počas návštevy farmy Kissová v Šarovciach v Levickom okrese. Ministerka pripomenula, že aj napriek poklesu nezamestnanosti na Slovensku stále pretrvávajú problémy so zamestnávaním ľudí bez kvalifikácie či z rôznych marginalizovaných skupín obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

„K dnešnému dňu máme nezamestnanosť myslím na úrovni 9,44 percenta, ale aj tak je stále veľké množstvo nezamestnaných, ktorí si dlhodobo nevedia nájsť prácu. Na farme Kissová, ktorá patrí k najväčším slovenským producentom zeleniny, zamestnávajú práve takýchto ľudí, ktorí tu pracujú od skorej jari až do neskorej jesene. To je tá možnosť, ktorú poľnohospodárstvo a vidiek poskytuje práve pre dlhodobo nezamestnaných. Toto treba podporiť, zvlášť, keď si uvedomíme, že na Slovensku dnes pracujú v poľnohospodárstve len dve percentá ľudí, čo je zhruba 51.000 pracovníkov,“ uviedla Matečná.

 

Majiteľ farmy Ľudovít Kiss zamestnáva pri pestovaní a zbere zeleniny a ovocia od začiatku mája až do konca októbra 100 až 150 ľudí. Celkovo hospodári na 770 hektároch, z toho zeleninu pestuje na výmere približne 200 hektárov.

 

„Je to veľmi náročné, pretože predať slovenskú zeleninu alebo ovocie je dnes naozaj ťažké. Viackrát som to už chcel nechať tak, ale mám roľnícku krv a neviem, čo by bolo s tými ľuďmi, ktorí sem chodia pracovať z celého regiónu. V okolí síce sú veľké poľnohospodárske podniky, tie ale ľudí nezamestnajú. Zasejú pšenicu, spravia si žatvu a potom už iba riadia podnik z Bratislavy zo svojich bavorákov. Ešte nejaký čas vydržím a potom to možno budem musieť robiť aj ja tak,“ povedal Kiss.

 

Podľa ministerky je dôležité, aby pestovatelia zeleniny dostali čo najväčšiu podporu, či už pri zamestnávaní cez projekty ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo prostredníctvom projektov zameraných na rozvoj vidieka. „Úloha ministerstva pôdohospodárstva je v podpore pestovania špeciálnych plodín, do ktorých patrí aj ovocie a zelenina. Týmto producentom musíme pomáhať, aby sme tu v budúcnosti nemali podniky, ktoré obhospodarujú 5000 hektárov, ale nezamestnávajú ľudí. Vidíme, že tu na farme robí marginalizovaná skupina obyvateľstva, ktorá by inak bola doma, odkázaná na sociálne dávky. Určite musíme nájsť spôsob, ako podporiť takýchto ľudí,“ uviedla Matečná.

 

Podpora producentov ovocia, zeleniny, ale i prvovýrobcov v živočíšnej výrobe je dôležitá aj podľa poradcu predsedu vlády SR pre poľnohospodárstvo Stanislava Becíka. „Keď budú podporované tieto odvetvia, tak bude klesať nezamestnanosť, keď bude klesať nezamestnanosť, ušetria sa peniaze, ktoré bude môcť spoločnosť a vláda v rozpočte využiť na iné účely. Samozrejme, je veľmi dôležité, aby nám začal pribúdať aj spracovateľský priemysel. 

 

Pretože, keď budem hovoriť o rozvoji odvetví špeciálnej živočíšnej či rastlinnej výroby bez spracovateľského priemyslu, tak všetci tí, ktorých táto myšlienka nadchne, nakoniec od toho odídu, pretože, keď nebudú mať kde realizovať svoju produkciu, nebude to mať pre nich zmysel,“ dodal Becík.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies