Podľa Marcegagliovej valónske stop pre CETA ohrozuje dôveryhodnosť EÚ

NETKY.SK • 20 Október 2016, 13:35 • 2 min
Podľa Marcegagliovej valónske stop pre CETA ohrozuje dôveryhodnosť EÚ

BRUSEL - Zlyhanie rokovaní o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) by malo negatívny dopad pre celú Európu, ktorá by vo svete stratila povesť hodnoverného partnera. Uviedla v stredu večer šéfka európskeho združenia zamestnávateľov BusinessEurope Emma Marcegagliová po skončení tripartitného sociálneho summitu v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Sociálny summit, na ktorom sa v mene predsedníckej krajiny v Rade EÚ zúčastnil aj premiér SR Robert Fico, mal ako ústrednú tému vytváranie rastu a pracovných miest pri dodržiavaní sociálnej spravodlivosti. Sociálni partneri, odbory a zamestnávatelia, sa však na tomto podujatí venovali aj poslednému vývoju ohľadom CETA, lebo po rozhodnutí belgického regiónu Valónsko, že túto dohodu nepodporí, znamená, že by ju podporiť nemohlo ani Belgicko a dohoda ako taká by neprešla.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk ocenil, že aj sociálni partneri v rámci EÚ zdôrazňujú význam dohody CETA. Pripomenul, že aj inštitúciám EÚ aj sociálnym partnerom je jasné, že v dobe globalizácie dohody typu CETA a TTIP musia byť bezpečné pre občanov a podniky, a preto treba chápať pochybnosti a obavy, ktoré sú s tým spojené.

"Musíme nájsť konsenzus, aby sme sa pohli dopredu pokiaľ ide o dohodu CETA. A aby sme vyriešili tie obavy, ktoré má Belgicko," uviedol Tusk. Spresnil, že zložité politické rokovania medzi belgickou vládou a Valónskom budú pokračovať do poslednej chvíle a vyjadril nádej, že nejaké riešenie sa podarí nájsť do konca dvojdňového summitu EÚ, ktorý dnes začína v Bruseli.

 

Oveľa ostrejším tónom zhodnotila neistú situáciu okolo CETA šéfka BusinessEurope. Podľa jej slov je združenie, ktoré zastupuje podniky a zamestnávateľov z 28 členských krajín EÚ a ďalších šiestich európskych krajín, znepokojené možným kolapsom dohody.

 

"Európania nemôžu vyhrať boj o konkurencieschopnosť, rast a pracovné miesta ak odkopnú medzinárodné dohody. Sme znepokojení pozíciou Belgicka ohľadom CETA. Dohoda, o ktorej sa rokovalo osem rokov je najlepšou dohodou akú kedy Európa mala. Neviem pochopiť, prečo jeden región môže stáť za možným zlyhaním najlepšej dohody aká kedykoľvek existovala," uviedla Marcegagliová.

 

Upozornila, že ak by k zlyhaniu dohody došlo, malo by to veľa negatívnych dopadov. Európske obchodné politiky by sa ocitli "v agónii" pretože žiadna krajina by nechcela vstúpiť do serióznych rokovaní s EÚ, kvôli riziku ich zlyhania a Európa by tak stratila na dôveryhodnosti. "Bude to ťažká rana pre európsky projekt. A vrhne to zlé svetlo na Belgicko ako partnera v podnikaní a ako krajinu, kde by sa malo investovať do podnikania," skonštatovala. Podľa jej slov je v záujme celej Európy, aby sa "v nasledujúcich hodinách" našlo riešenie.

 

O dohodu s valónskym premiérom Paulom Magnettom "na poslednú chvíľu" sa pokúša belgická vláda. Šéf diplomacie Didier Reynders v dnešnom rozhovore pre televíznu stanicu RTBF priznal, že urobí všetko možné, aby dosiahol kompromis. V stredu poobede spolu s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou strávil s Magnettom dve hodiny v snahe ubezpečiť Valónov, že CETA nie je hrozbou pre spotrebiteľov a pre poľnohospodársky sektor.

 

Reynders pripomenul, že dohoda vznikla pôvodne u iniciatívy kanadskej provincie Québec, ktorá o tom presvedčila zvyšok krajiny a myšlienku tejto transatlantickej dohody si osvojili aj štáty EÚ. Zdôraznil, že od roku 2009, odkedy sa o dohode rokuje mali všetky strany dosť času na prezentovaniu svojich stanovísk a námietok. Vrátane valónskych politických subjektov, ktoré v čase, keď členské štáty EÚ poskytli mandát na rokovanie o CETA Európskej komisii, boli súčasťou belgickej federálnej vlády. Zároveň dodal, že rokovania o CETA sa skončili v roku 2014 a odvtedy až doteraz, keď sa má dohoda na budúci týždeň v Bruseli podpísať, nepočul z valónskej strany zaznieť sťažnosti, ktorými teraz bránia vzniku dohody.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona