Podľa Lengvarského dostaneme v lete 2,2 milióna vakcín od Pfizeru, no prvoradé je zaočkovanie ľudí nad 60 rokov

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 12:39 • 2 min
Podľa Lengvarského dostaneme v lete 2,2 milióna vakcín od Pfizeru, no prvoradé je zaočkovanie ľudí nad 60 rokov

SLOVENSKO - Podľa ministra zdravotníctva je najdôležitejšie zaočkovanie najohrozenejších skupín. Oznámil aj to, že v lete budeme mať viac ako 2,2 milióna vakcín od Pfizeru. Dostanú sa k nim aj mladší.

slovakia

left justify in out

Podľa Lengvarského dostaneme v lete viac ako 2,2 milióna vakcín od Pfizeru a dostanú sa k nim aj mladši, prvoradé je však  zaočkovanie najohrozenejších skupín. Keď bude toto zabezpečené, potom sa podľa neho budeme môcť zaoberať možnosťou výberu. Opísal situáciu Lengvarský v relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. 

 

img

 

Vakcíny Pfizer budú určené hlavne pre najstarších obyvateľov, ktorí stále nie sú kompletne zaočkovaní. Minister chce posilniť kampaň zameranú na túto časť obyvateľstva. Musí tiež byť vyriešené skladovanie týchto vakcín. Zatiaľ ich dostávajú len nemocnice, kde sú vytvorené špeciálne podmienky. Niektoré župy však tvrdia, že ich môžu skladovať aj vo svojich očkovacích centrách.

 

Prečítajte si tiež: Do roka po očkovaní bude zrejme potrebná tretia dávka vakcíny, tvrdí šéf Pfizeru

 

Dodal, že budúci týždeň sa rozhodne o Sputniku V. Vzorky vakcín zo Slovenska už podľa neho dorazili do laboratória v Maďarsku, kde prebehne ďalší výskum. Lengvarský sa zastal Zuzany Baťovej s tým, že má jeho dôveru. Povedal tiež to, že zatiaľ sa neuvažuje o tom, že ľudia si budú môcť vakcínu vybrať. Ak bude na Slovensku dostatok viacerých vakcín, je ochotný o tom uvažovať. Dokonca aj vakcinácia Sputnikom bude prebiehať podľa veku. Sputnik V bude mať vlastnú čakáreň.

 

Reč padla i na sťahovanie vakcín na západ Slovenska, kde je viac kapacít na očkovanie, čo značne nahnevalo ľudí z iných častí Slovenska. "Sem tam niečo vypadne, snažíme sa ro vykryť z iných regiónov," povedal Lengvarský s tým, že ku sťahovaniu vakcín podľa neho zatiaľ nedôjde. "Župy vedia, koľko ľudí príde do ich vakcinačného centra," a povedal aj to, že si to župy vedia sami "zmenežovať"

 

Naznačil aj zmenu stratégie testovania. Dvakrát týždenne by sa mali testovať školy a podniky, no podľa neho si táto zmena vyžiada ešte niekoľko týdňov, pretože jej príprava je zložitá. Spomenul aj vakcínu J&J. "Výrazne sme rátali s vakcínou J&J," povedal Lengvarský, lebo je napríklad jednodávková. Dodávka je však momentálne prerušená pre súvislosti s krvnými zrazeninami. "My musíme všetky možnosti využiť tak, aby sme prednostne zaočkovali ľudí nad 60 rokov, akýmkoľvek spôsobom," povedal.

 

Na záver dodal, že dôležitejše, ako počty nakazených, sú počty ľudí na umelej pľúcnej ventilácii.  "Každý deň sa zverejňujú počty pozitívnych, čísla pekne klesajú, ja by som požiadal občanov, aby sa pozreli, koľko ľudí je na pľúcnej ventilácii," podľa neho je to najdôležitejší údaj, pretože na JIS je potrebných veľa pracovníkov, ktorých však treba aj inde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies