Podľa Lagardeovej nákupy dlhopisov eurozóne pomôžu

NETKY.SK • 23 Január 2015, 09:40 • 2 min
Podľa Lagardeovej nákupy dlhopisov eurozóne pomôžu

PARÍŽ - Plán Európskej centrálnej banky (ECB) na rozsiahly nákup dlhopisov by mal podporiť ekonomiku eurozóny, ale sám nebude dostatočný.

slovakia

left justify in out

Povedala to v piatok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, ktorá vyzvala vlády, aby zrealizovali štrukturálne reformy. "Malo by to pomôcť, ale samo o sebe to nebude stačiť na oživenie európskej ekonomiky a podporu hospodárskeho rastu," povedala Lagardeová o štvrtkovom oznámení ECB, že do eurozóny napumpuje stovky miliárd novo vytvorených peňazí.

 

"Potrebujeme štrukturálne reformy, ktoré pomôžu konkurencieschopnosti," dodala Lagardeová. Šéfka MMF zároveň poznamenala, že ECB podniká kroky proti vážnemu riziku veľmi slabej inflácie alebo dokonca deflácie. Šéf rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny však po tom, ako ECB schválila odvážny program s cieľom oživiť ekonomiku, uviedol, že so začiatkom rozšírených nákupov dlhopisov možno bolo lepšie počkať. Hoci kvantitatívne uvoľňovanie pomôže oživiť hospodárstvo eurozóny a odvrátiť defláciu, malo by význam počkať a pozorovať vplyv existujúcich stimulačných opatrení ECB, povedal Nowotny vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona