Podľa kurdského generála použil IS pri troch útokoch chemické zbrane

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 14:32 • 2 min
Podľa kurdského generála použil IS pri troch útokoch chemické zbrane

ARBÍL - Kurdský vojenský predstaviteľ generál Azíz Vajsí dnes vyhlásil, že má dôkazy o troch použitiach chlóru ako chemickej zbrane zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) proti bojovníkom kurdských milícií péšmarga v severnom Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vajsí, ktorého vojaci boli vystavení útoku tejto chemickej zbrane, povedal, že povstalci použili chlór vlani v decembri počas útoku v oblasti Sindžár a pri dvoch ďalších útokoch, ku ktorým došlo v januári západne od Mósulu. Jeden z nich bol útok, ktorý v sobotu zverejnila regionálna vláda v poloautonómnom Kurdistane na severe Iraku.
     

Laboratórna analýza vzoriek pôdy a oblečenia z januárového samovražedného bombového útoku autom, ktorý podnikol IS v severnom Iraku, dokázala stopy po chlóre.    
     

"Vzorky obsahovali množstvá chlóru, čo naznačuje, že táto látka bola použitá vo forme zbrane," napísala bezpečnostná rada Kurdistanu vo vyhlásení.
     

Chlór je zakázaný dusivý jedovatý prvok, ktorý sa používal ako chemická zbraň už v prvej svetovej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies