Podľa Korčoka musí byť únia aktívnejšia pri riešení konfliktov vo východnom susedstve

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 15:50 • 2 min
Podľa Korčoka musí byť únia aktívnejšia pri riešení konfliktov vo východnom susedstve

BRATISLAVA - Ivan Korčok povedal, že ak chce byť Európska únia globálnym aktérom, musí byť aktívnejšia v otázkach nevyriešených konfliktov vo východnom susedstve.

slovakia

left justify in out

Diplomati sa na dnešnom neformálnom zasadnutí ministrov zahraničia členských štátov Európskej únie v Lisabone venovali možnostiam zmeny prístupu Bruselu k nevyriešeným konfliktom vo východnom susedstve Európskej únie.

 

img

 

Konfilkty, ktoré sú hrozbou
„V bezprostrednom susedstve EÚ sú hneď dva konflikty na Ukrajine a v Moldavsku, s rôznou históriou, intenzitou, charakterom a geopolitickými súvislosťami,“ povedal Korčok. Zároveň podotkol že ďalšie tri nevyriešené konflikty sú na južnom Kaukaze. „Práve konflikt o Náhorný Karabach je trpkým pripomenutím toho, ako rýchlo sa môže zamrznutý konflikt pretransformovať do plne rozvinutej vojny, ktorá medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla na jeseň minulého roku,“ informoval Korčok.

 

img


Podľa šéfa našej diplomacie je existencia nevyriešených konfliktov hrozbou nielen pre bezpečnosť Európskej únie a jej občanov, ale je aj prekážkou rýchlejšieho rozvoja a transformácie východných partnerov únie.

 

Prečítajte si: Minister Korčok oceňuje snahu rezortu zdravotníctva dohnať zameškané v súvislosti s COVID certifikátmi

 

Vzťah Európskej únie a indicko-tichomorského regiónu
Ministri sa v Lisabone venovali aj vzťahom únie a indicko-tichomorského regiónu, kde nejde len o rozvoj ekonomického potenciálu, ale čoraz viac sa zameriava na stabilitu, prosperitu a udržateľný rozvoj regiónu.

 

Rozvoj vzťahov s Afrikou

V záujme Európskej únie je aj ďalší rozvoj vzťahov s Afrikou. Minister Korčok považuje z pohľadu Slovenska za dôležité, aby sa rozvoj vzťahov s Afrikou uberal nielen cestou ekonomickej spolupráce, ale aj formou politického dialógu, ktorý by sa zameral na základné príčiny nelegálnej migrácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona