Podľa Kolíkovej by sa mohol zrušiť núdzový stav. Vyjadrila sa aj k zmluve o nákupe Sputnika V

NETKY.SK • 2 Máj 2021, 15:17 • 2 min
Podľa Kolíkovej by sa mohol zrušiť núdzový stav. Vyjadrila sa aj k zmluve o nákupe Sputnika V

BRATISLAVA – Poďla ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) by sa mohol zrušiť núdzový stav ešte skôr ako o ňom bude rokovať parlament.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v dnešnej relácii Na telo v televízii Markíza. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková povedala, že núdzový stav každý týždeň na vláde prehodnocujú. Aktuálna pandemická situácia sa zlepšuje, preto sa domnieva, že vláda sa ho rozhodne zrušiť ešte skôr, ako dorazí do Národnej rady (NR SR).

 

Núdzový stav môže byť už čoskoro minulosťou

Podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) nie je predlžovanie núdzového stavu na mieste. Koalícia by naopak mala prísť s pandemickým zákonom, ktorý by definoval jasný postup v boji proti pandémii.

 

"Protipandemické opatrenia musíme uvoľňovať postupne, preto sme potrebovali mať ešte také opatrenia, ktoré vyplývajú z núdzového stavu a ktorými sa môžu napríklad riadiť nemocnice," skonštatovala Kolíková.

 

Tvrdí, že už v priebehu mája by mohol byť pripravený pandemický zákon, ale aj právna úprava k hospodárskej mobilizácii, ktorá by riešila fungovanie nemocníc.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, ktorým vakcínam dôverujú Slováci najviac. Sputnik V opäť prekvapil

 

Zmluva o nákupe ruskej vakcíny

Podľa Kolíkovej nebol pri uzatváraní zmluvy o nákupe Sputnika V dodržaný štandardný postup. Ako upozornila, nebol zrealizovaný právny audit, ktorý by poukázal na nezrovnalosti v dokumente.

 

Zároveň dodala, že otázkou je, kto bol v akom časovom strese. „Viem si predstaviť mať tú zmluvu vyváženú na obe strany,” zhodnotila. Tiež dodala, že ona by takúto zmluvu neuzavrela.

 

Opozičný politik Raši tento kontrakt označil za obrovský škandál, pretože podmienky v nej obsiahnuté do značnej miery znevýhodňujú Slovensko.

 

Mohlo by vás zaujímať: Tínedžeri sa k vakcíne zatiaľ nedostanú. Rezort ich termíny posunul seniorom a chronicky pacientom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies