Podľa KDH ministerstvá nepripravili náhradný plán na podporu v nezamestnanosti

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 16:54 • 2 min
Podľa KDH ministerstvá nepripravili náhradný plán na podporu v nezamestnanosti

Kvôli ukončeniu projektu zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva sa prerušil príjem stoviek ľudí v regiónoch, ktorí pracovali na pamiatkach

slovakia

left justify in out

Podľa hnutia KDH  je trestuhodné, že ministerstvá kultúry ani práce, sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré projekt spadal, nepripravili žiaden náhradný plán na podporu v nezamestnanosti.

 

V utorok to skonštovalo komunikačné oddelenie KDH. „Ministerka kultúry Milanová hovorí o náhrade tohto projektu z dielne ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Ten však nie je primárne určený na obnovu a rekonštrukciu pamiatok a v žiadnom prípade nie je náhradou ani pokračovaním pôvodného projektu," povedal archeológ a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Beljak. Tiež dodal, že formy a pravidlá oboch projektov sú rozdielne. 


Podľa KDH je problém aj v dostupnosti žiadosti o dotácie pre podporu regionálneho rozvoja. Tú môžu podávať neziskové organizácie či občianske združenia. „Samosprávy sa do projektu prihlásiť nemôžu. Museli by založiť neziskovku do 15. apríla, dokedy je nutné podať žiadosť. Ale povinnosťou je aj jej fungovanie, aby sa o danú dotáciu mohli vôbec uchádzať, čo nie je časovo možné," ozrejmil Beljak. Upozorňuje na to, že práve samosprávy zabezpečovali v pôvodnom projekte pre nezamestnaných takmer polovicu z 30 obnovovaných hradov na Slovensku. 

 

„Kompetentné rezorty doteraz nenašli 3,5 mil. eur na pokračovanie a riešenie projektu zamestnanosti počas pandémie a nepodporili plán, ktorý fungoval počas viacerých vlád. Je to pre mňa nepochopené konanie zodpovedných," dodal podpredseda KDH Igor Janckulík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies