Podľa Kažimíra sa dočkáme celosvetového prelomu v boji s daňovými únikmi

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 18:01 • 2 min
Podľa Kažimíra sa dočkáme celosvetového prelomu v boji s daňovými únikmi

BRUSEL - Tento mesiac sa môžeme dočkať celosvetového prelomu v boji s daňovými únikmi. Týmito slovami zhodnotil minister financií SR Peter Kažimír dnešné rokovania ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli zamerané na oblasť výmeny daňových informácií v Európe.

slovakia

left justify in out

Kažimír počas rokovaní ministrov spresnil, že Slovensko sa dnes pridalo k iniciatíve krajín, takzvanej skupiny G5 (Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko), zameranej na automatickú výmenu daňových informácií. "Patríme medzi tie krajiny, ktoré chcú presadiť nový poriadok v oblasti boja s daňovými únikmi," priblížil. Skupina sa aj vrátane SR rozrástla už na dvanásť členov. Podľa ministra ide o kľúčovú agendu s ohľadom na väčší výber daní, lepšie príjmy a menej bolestivú cestu znižovania deficitu.
"Hovoríme o vytváraní čiernych listín krajín, ktoré odmietnu spolupracovať. Z tohto hľadiska som krátko pred summitom EÚ optimistom. Tento mesiac sa môžeme dočkať celosvetového prelomu v boji s daňovými únikmi," zhodnotil Kažimír.
V čase rozhovoru s ministrom rokovania ešte pokračovali a nebola jasná konečná odpoveď Rakúska a Luxemburska ohľadom podpory smernice o zdaňovaní úspor. Neoficiálne informácie uvádzali, že rakúska delegácia je pripravená na ústupky. Luxembursko svoju ochotu podmieňovalo dohodou EÚ v tejto oblasti s malými európskymi krajinami ako Andorra, Lichtenštajnsko, Monako, San Marino či Švajčiarsko, ktoré sú považované za daňové raje.
Kažimír zdôraznil, že dnešné rozhodovanie ministrov financií predchádza summitu EÚ (22. 5) a tiež summitu lídrov skupiny G20, na ktorých je téma daňových únikov považovaná za kľúčovú. V tomto kontexte EÚ môže vytvárať tlak aj na krajiny v zámorí, na známe ostrovné daňové raje. Precedensom je podľa neho americký zákon FATCA (umožňuje zber informácií o príjmoch amerických osôb z investícií v zahraničných finančných inštitúciách), ktorý globálne vytvára tlak na výmenu daňových informácií s takýmito krajinami. Kažimír dodal, že dnešné debaty sa týkali aj prípadného prebratia amerického štandardu alebo vytvorenie vlastnej európskej verzie, na tom sa však členské štáty EÚ zatiaľ nedohodli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona