Podľa kancelárie ombudsmanky by mal policajtov prešetrovať nezávislý orgán

NETKY.SK • 11 August 2015, 10:46 • 2 min
Podľa kancelárie ombudsmanky by mal policajtov prešetrovať nezávislý orgán

BRATISLAVA - Orgán, ktorý by mal prešetrovať postupy polície, by mal byť nezávislým vyšetrovacím orgánom, ktorý nesmie byť súčasťou ani polície, ani ministerstva vnútra. Tvrdí to Kancelária verejného ochrancu práv v odpovedi na otázku TASR o postavení a nezávislosti inšpekcie ministerstva vnútra na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Nezávislosť orgánu, ktorý by skutočne nezávisle vedel preskúmať postupy polície, spočíva v tom, že tento orgán nebude ani personálne prepojený s políciou a ministerstvom, ani organizačne, ani finančne," povedal Ján Glovičko, poradca pre médiá a komunikáciu Kancelárie verejného ochrancu práv.

 

Ak ide o pochybnosť voči nejakému policajnému zásahu, štát má podľa neho zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie, za ktoré v žiadnom prípade nie je možné považovať inšpekciu ministerstva vnútra, vzhľadom na postavenie policajtov, ktorí tam pracujú.

 

"Nemajú zabezpečenú inštitucionálnu nezávislosť. Tento orgán nemôže plniť funkciu nezávislej vonkajšej kontroly činnosti polície. Ak inšpekcia priamo podlieha ministrovi vnútra, ktorý za políciu nesie zodpovednosť, tak nejde o nezávislý orgán a nie je to takto v poriadku," vysvetlil Glovičko.

 

V prípade, že by sa niekto zo Slovenska, podobne ako sťažovatelia z Českej republiky, obrátil na Európsky súd pre ľudské práva, je podľa neho veľmi pravdepodobné, že by Slovenská republika tieto spory prehrala, rovnako ako sa to stalo Českej republike.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies