Podľa Jeba Busha spravil jeho brat v Iraku chyby

NETKY.SK • 19 Február 2015, 16:18 • 2 min
Podľa Jeba Busha spravil jeho brat v Iraku chyby

WASHINGTON - Najväčší favorit na zisk republikánskej nominácie pre budúcoročné prezidentské voľby Jeb Bush v stredu predstavil svoju víziu zahraničnej politiky v prípade zvolenia na najvyšší post.

slovakia

left justify in out

Bush, ktorého brat aj otec šéfovali Bielemu domu, počas vystúpenia v Chicagu potvrdil záujem presadzovať vlastné názory na dianie vo svete. Podľa jeho slov je potrebné obnoviť reputáciu USA vo svete, ktorú podľa neho administratíva súčasného prezidenta Baracka Obamu poškodila. Exguvernér štátu Florida taktiež sľúbil tvrdý postup voči organizácii Islamský štát a zároveň priznal pochybenia svojho brata Georga v postupe v Iraku, kde v roku 2003 vojensky zasiahol.

"Stali sa chyby, to je jasné," povedal Jeb Bush a poukázal na nepresné tvrdenia Washingtonu o vlastníctve zbraní hromadného ničenia vtedajším vedením Iraku či zlyhania pri zaistení bezpečnosti po zosadení Saddáma Husajna. Obamovo rozhodnutie stiahnuť z Iraku vojakov však označil zároveň za príčinu vzostupu IŠ. Súčasnému prezidentovi taktiež vyčítal "neschopnosť" pri požiadavke dodať zbrane Ukrajine čí nadviazanie diplomatických vzťahov s Kubou. Ako povedal, "stratili sme dôveru našich priateľov a s určitosťou už nevzbudzujeme strach v našich nepriateľoch".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies