Podľa Holandska je zapojenie MMF podmienkou pokračovania pomoci Grécku

NETKY.SK • 8 Február 2017, 19:17 • 2 min
Podľa Holandska je zapojenie MMF podmienkou pokračovania pomoci Grécku

AMSTERDAM - Holandsko sa nebude ďalej podieľať na pomoci Grécku, ak Medzinárodný menový fond (MMF) stiahne svoju podporu pre program. Tým sa zvýšila dôležitosť vyriešenia sporu medzi fondom a európskymi veriteľmi Grécka o implementáciu záchranného balíka.

slovakia

left justify in out

"Zapojenie MMF je nevyhnutné," uviedol holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem pred domácimi zákonodarcami. "Väčšine parlamentu je jasné, že ak sa MMF nebude ďalej podieľať, alebo sa stiahne, podpora pre program bude stratená".

 

Diskusie medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi týkajúce sa hodnotenia implementácie záchranného programu v celkovej hodnote 86 miliárd eur sa dostali do slepej uličky potom, čo MMF spochybnil grécke ekonomické a fiškálne ciele rovnako, ako udržateľnosť dlhu krajiny. Riešenie aktuálnej patovej situácie je potrebné nájsť do stretnutia ministrov financií eurozóny, ktoré sa bude konať 20. februára. Potom dosiahnutie dohody politicky skomplikujú voľby v Európe.

 

Výnosy gréckych dlhopisov splatných v roku 2019 v utorok (7. 2.) vyskočili na 9,46 %, čo bolo najviac od vlaňajšieho septembra. Neskôr klesli na 9,12 %. Dlhopisy s kupónom 4,75 % boli predané v apríli 2014, keď sa Grécko na chvíľu vrátilo na dlhopisový trh.

 

MMF v pondelok (6. 2.) uviedol, že Grécko nesplní ciele týkajúce sa primárneho prebytku dohodnuté s veriteľmi. Grécky minister financií Euclid Tsakalotos vyhlásil, že hodnotenie MMF sa nezakladá na aktuálnych údajoch, a podľa guvernéra gréckej centrálnej banky Jannisa Stournarasa hodnotenie nezohľadňuje pokrok vo finančnom sektore a je príliš pesimistický.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies