Podľa gréckej centrálnej banky ekonomika klesne tento rok o 4,5 %

NETKY.SK • 20 Marec 2012, 07:59 • 2 min
Podľa gréckej centrálnej banky ekonomika klesne tento rok o 4,5 %

Podľa gréckej centrálnej banky ekonomika klesne tento rok o 4,5 %

slovakia

left justify in out

img

Grécka centrálna banka očakáva, že ekonomika krajiny v tomto roku klesne o 4,5 % a v nasledujúcom roku ešte zotrvá v miernej recesii. Uviedla to dnes vo výročnej správe, v ktorej okrem toho počíta aj s tým, že nezamestnanosť sa tento rok udrží nad 19 %.
      Čo sa týka fiškálnych cieľov stanovených v novom programe na oživenie ekonomiky Grécka, tie sú podľa centrálnej banky "dosiahnuteľné, ale len pod podmienkou dôslednej realizácie požadovaných opatrení a reforiem". V prípade, že vláda bude dohodnuté kroky plniť, grécka ekonomika by sa mohla začať postupne oživovať v roku 2013, dodala banka, ktorá zároveň zdôraznila, že na zabezpečenie splnenia podmienok v stanovenom čase bude nevyhnutná spolupráca politických strán.
      "Napriek pokračujúcej hlbokej recesii v tomto roku, je možné, že v priebehu budúceho roka by mohlo dôjsť k začatiu oživovania ekonomiky, aj keď očakávame, že hrubý domáci produkt zaznamená ešte mierny pokles, približne o 0,5 %.
      Banka zároveň vyzvala na ďalšie reštrukturalizačné opatrenia, ktoré by umožnili návrat k rastu a podporili investície, no súčasne je podľa nej nevyhnutné udržať dlh a rozpočtový deficit na požadovaných úrovniach. "Nie je možné ekonomicky rásť, ak by nám stále hrozilo riziko bankrotu," uviedla centrálna banka. "To znamená, že ak chceme dosiahnuť rast, musíme si získať späť dôveru investorov," dodala.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona