Podľa Geista neexistovala mimoriadna potreba usporiadať bratislavský summit

NETKY.SK • 9 September 2016, 13:18 • 2 min
Podľa Geista neexistovala mimoriadna potreba usporiadať bratislavský summit

BRATISLAVA – Nemyslím si, že existovala mimoriadna potreba usporiadať summit v Bratislave. Pre TASR to povedal politický analytik portálu Euractiv Radovan Geist.

slovakia

left justify in out

"Nepatrím medzi tých, čo si myslia, že popularite či užitočnosti EÚ významne prospeje, keď sa budú vrcholné politické schôdzky konať v rôznych mestách, nielen v Bruseli," uviedol Geist.

 

Podľa neho by presunutie summitu z Bruselu do hlavného mesta predsedajúcej krajiny Rady EÚ mohlo mať symbolickú hodnotu - ukázať krajinám strednej Európy, že EÚ nie je nejakým "vonkajším nepriateľom", ktorý sa im snaží niečo nanútiť, ale práve naopak, je spolkom, ktorého sú súčasťou a na ktorého schopnosti riešiť problémy spoločnými silami majú aj stredoeurópske krajiny veľký záujem.

 

Podľa Geistových slov slovenské predsedníctvo sa prakticky ešte len začalo, preto je ešte priskoro na jeho hodnotenia. "Po krátkom rozbehu v júli boli letné prázdniny, počas ktorých práca na príprave agendy určite pokračovala, no z pohľadu toho, čo nás čaká v najbližších mesiacoch, to bolo len zahrievacie kolo," konštatuje politický analytik.

 

"Zatiaľ by sme to mohli zhrnúť takto. Dobrou správou je, že sa zatiaľ nehovorí o žiadnom zlyhaní ani veľkom probléme. Neobjavil sa žiaden európsky problém, pri ktorom by sa hovorilo o zlyhaní Slovenska ako predsedníckej krajiny. Rovnako sa neobjavila vnútropolitická kríza, ktorá by významne negatívne ovplyvnila slovenské rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Na hodnotenia je však priskoro," dodal Geist.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona