Podľa Gašparoviča odišiel Gándhí Afriky

NETKY.SK • 6 December 2013, 10:23 • 2 min
Podľa Gašparoviča odišiel Gándhí Afriky

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič prijal úmrtie bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu so zármutkom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Odišiel Gándhí Afriky," povedal Gašparovič. Náš najvyšší predstaviteľ poslal prezidentovi Juhoafrickej republiky Jacobovi Zumovi k úmrtiu Nelsona Mandelu sústrastný list. „Spolu s ním odchádza jedna epocha v moderných dejinách Juhoafrickej republiky i afrického kontinentu. V pamäti celého ľudstva Nelson Rolihlahla Mandela zostane ako rešpektovaná osobnosť a prirodzený vodca s mimoriadnou osobnou odvahou, ktorý neľutoval žiadnej obete na ceste odporu proti nedemokratickým praktikám vo svojej krajine. Vždy si budeme ceniť jeho mimoriadny vklad pri presadzovaní politiky národného uzmierenia v Juhoafrickej republike a pri zabezpečení stability a prosperity pre ľud svojej krajiny," napísal v kondolencii Ivan Gašparovič. Mandelu sme podľa hlavy štátu poznali tiež ako zástancu spolupráce a priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Juhoafrickou republikou.

Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina "stratila svojho najväčšieho syna." Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies