Podľa Finančnej správy SaS klame, zvažuje právne kroky

NETKY.SK • 13 December 2016, 12:28 • 2 min
Podľa Finančnej správy SaS klame, zvažuje právne kroky

BRATISLAVA - Vyjadrenia opozičnej SaS na adresu finančnej správy sú klamstvá. Finančná správa ich vníma ako poškodzovanie dobrého mena a zvažuje právne kroky. V reakcii na dnešné vyjadrenia SaS to uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

"Nie je pravda, že finančná správa minula za právne služby stovky tisíc eur. Pri prvej rámcovej zmluve, ktorá je už ukončená a bola uzatvorená na sumu 312.000 eur sa reálne vyplatili za 15 mesiacov finančné prostriedky v sume 29.385 eur s DPH, čo predstavuje 8,5 percenta z hodnoty zmluvy," povedala Macíková.

 

Pravdou podľa nej nie je ani to, že finančná správa minula ďalších 200.000 eur na ďalšiu zmluvu s právnickou kanceláriou. "Z tejto zmluvy je k dnešnému dňu vyplatených 21.390 eur s DPH, čo predstavuje približne desať percent zo zmluvy," poznamenala. Za klamstvo označila aj tvrdenie, že finančná správa poskytla či poskytuje právnickým kanceláriám informácie podliehajúce daňovému tajomstvu.

 

"Právnické kancelárie spracovali analýzy k aplikácii legislatívnych opatrení a zmien daňového poriadku, zákona o hazardných hrách, návrhov zmien inštitútov daňového exekučného konania či nároku na vrátenie zadržiavaných finančných prostriedkov. Taktiež ide o analýzy k rozsudkom Najvyššieho súdu a krajských súdov, ktoré majú dopad na doterajšiu prax či k zmluvám, nie k daňovým konaniam," konkretizovala.

 

Pokiaľ ide o vyjadrenia o zamestnancoch, ktorí nepotrebujú rady z externého prostredia, Macíková uviedla, že na finančnej správe nepracuje 150 právnikov. "Ide nie len o právnikov, ale aj o ďalších napríklad administratívnych zamestnancov na právnych odboroch a oddeleniach. Títo zamestnanci riešili len v tomto roku viac ako 1700 konaní," uzavrela.

 

SaS: Finančné riaditeľstvo chce externé právne poradenstvo za pol milióna

inančné riaditeľstvo SR podpísalo dve údajne zbytočné zmluvy na právnické poradenstvo s externými advokátskymi kanceláriami spolu za viac ako pol milióna eur. Upozornila na to strana SaS, podľa ktorej finančné riaditeľstvo napĺňaním zmlúv poruší daňové tajomstvo. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár žiada prešetrenie.

 

Zmluvy uzavrelo finančné riaditeľstvo s kanceláriami Ecker-Kán & partners a Valko Marián & partners. SaS spolu s bývalým námestníkom generálneho riaditeľa Colnej správy SR Petrom Cvikom upozorňuje, že finančné riaditeľstvo má vlastných zamestnancov, ktorí nepotrebujú poradenstvo z externého prostredia. Preto podľa SaS nemá zmysel zazmluvniť si externé advokátske kancelárie, ktoré sa navyše primárne nezaoberajú colným a daňovým právom.

 

Cvik tiež tvrdí, že 95 percent advokátov "vôbec nerozumie hmotnej stránke daňového alebo colného prípadu a zameriavajú sa výlučne na prípadné procesné pochybenia finančnej správy". Liberáli poukazujú aj na to, že zmluvy hovoria o poskytovaní právneho poradenstva a právnych analýz súvisiacich s výkonom činnosti finančného riaditeľstva so zameraním na posúdenie zákonnosti a rizík rozhodnutí vydaných úradmi v kontrolne a riadiacej pôsobnosti Finančného riaditeľstva SR.

 

"Preložené do ľudskej reči. Finančné riaditeľstvo sprístupní spis pred skončením administratívneho konania príslušnej advokátskej kancelárii, ktorá má posúdiť jeho zákonnosť. A toto je tá najväčšia absurdita, ktorá je v zmluvách obsiahnutá. Zákonnosť rozhodnutia preskúmavajú príslušné úrady Finančného riaditeľstva SR a na základe správnej žaloby potom príslušný správny súd a po kasačnej žalobe Najvyšší súd," opísal Cvik.

 

 

Zákonnosť postupu podľa neho nemôžu posudzovať advokátske kancelárie. "Ak finančné riaditeľstvo sprístupní ktorýkoľvek takýto spis ktorejkoľvek advokátskej kancelárii, porušilo daňové tajomstvo," uviedol Cvik, podľa ktorého sa teda finančné riaditeľstvo zaviazalo v zmluve, že poruší daňové tajomstvo. Pokiaľ by spisy nesprístupnilo, porušilo by zmluvy a nemohli by byť vyplatené odmeny.

 

SaS tiež informovala, že zmluva s kanceláriou Valko Marián a partneri už bola ukončená. "Druhá beží teraz," doplnili liberáli. Podľa Rajtára sa týmito zmluvami plytvajú peniaze. Žiada preverenie prípadu a nápravu. "A vyzývame takisto políciu a generálnu prokuratúru, aby preverili, či nebol porušený zákon," doplnil Rajtár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies