Podľa Fica sa automobilka v Trnave nemusí báť prepúšťania

NETKY.SK • 21 September 2012, 06:43 • 2 min
Podľa Fica sa automobilka v Trnave nemusí báť prepúšťania

Podľa Fica sa automobilka v Trnave nemusí báť prepúšťania - Slovensko Ľudia v automobilke PSA Peugeot Citroën v Trnave sa nemusia báť prepúšťania. Perspektíva výroby automobilov v Trnave je veľmi veľká, pretože ťažko by dnes táto automobilka našla porovna

slovakia

left justify in out

img

Ľudia v automobilke PSA Peugeot Citroën v Trnave sa nemusia báť prepúšťania. "Perspektíva výroby automobilov v Trnave je veľmi veľká, pretože ťažko by dnes táto automobilka našla porovnateľnú fabriku, kde by sa tak kvalitne a za takých podmienok autá vyrábali," uviedol po dnešnom rokovaní s generálnym riaditeľom tejto spoločnosti Philippe Varinom premiér Robert Fico, ktorý je na jednodňovej pracovnej návšteve v Paríži.
      PSA sa totiž zrejme nevyhne hlbokej reštrukturalizácii, vrátane znižovania počtu pracovníkov. Vo Francúzsku potrebuje prepustiť vyše 10.000 zamestnancov a po 20 rokoch zatvoriť v krajine prvý závod v Aulnay na okraji Paríža. Podľa Fica sa zdá, že sa netreba vôbec obávať toho, čo sa bude diať v Trnave, keďže sa nedá porovnávať jej výhodnosť s inými továrňami v Európe, najmä pokiaľ ide o kvalitu, ale aj vytvorené prostredie na Slovensku.
      S generálnym riaditeľom francúzskeho nukleárneho gigantu Areva Lucom Ourselom hovorili o plánoch Slovenska na výstavbe nového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Fico potvrdil, že Areva má záujem o vstup do tohto projektu. "Vytvára to priestor nielen na spoluprácu s Francúzskom, ale aj na vytváranie spoločného tlaku, že bez jadra nie sme schopní zabezpečiť dodávky elektrickej energie v dostatočnom množstve a kvalite do budúcnosti," priblížil Fico.
      Okrem toho sa zaujímal o budúcnosť projektu Allegro, v rámci ktorého chce Paríž postaviť úplne nový prototyp jadrového reaktoru, ktorý má byť podstatne efektívnejší a bezpečnejší. 
      "Uvažuje sa o troch krajinách v rámci strednej Európy – Slovensko, Maďarsko, ČR. Slovensko ako krajina, ktorá má obrovské skúsenosti s jadrom, sa o neho bude uchádzať," avizoval šéf slovenskej exekutívy.
      Zároveň ocenil podporu Francúzka ohľadom financovania odstávky dvoch blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach. Na ich dostatočné vyraďovanie požaduje SR financie z rozpočtu EÚ. 
      Hollande podľa Fica uviedol, že ak sa Slovensko správa solidárne voči projektom EÚ, tak by sa aj únia mala správať solidárne voči SR. Rovnako tak počas rozhovoru s Ficom uviedol, že hoci má Francúzsko eminentný záujem na dobrých vzťahoch s Nemeckom, všetky ostatné členské krajiny eurozóny a EÚ musia byť rovnocenne zapojené do prijímania najzávažnejších rozhodnutí. Hollande akceptoval pozvanie slovenského premiéra na návštevu Slovenska, ktorá by sa mala uskutočniť v priebehu budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies