Podľa Fica je summit EÚ v Bratislave veľkým vyznamenaním

NETKY.SK • 10 September 2016, 15:29 • 2 min
Podľa Fica je summit EÚ v Bratislave veľkým vyznamenaním

BRATISLAVA - Summit lídrov Európskej únie, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra v Bratislave, je podľa premiéra Roberta Fica veľkým vyznamenaním pre Slovensko, pretože lídri únie sa zásadne stretávajú v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Bratislava tak má šancu zapísať sa do politických dejín Európskej únie (EÚ), povedal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko predseda Smeru-SD a predseda vlády Robert Fico. "Očakávame, že budeme mať odvahu európskej verejnosti priznať, že nie všetko v Európskej únii je ružové a v poriadku, ale súčasne summit má byť akousi prvou situáciou, kedy chceme podstatne viac hovoriť o pozitívnych stránkach Európskej únie," povedal ďalej v relácii premiér. Podľa neho sú dve hlavné skupiny štátov EÚ - prvá chce v EÚ zásadné zmeny, vrátane zmien základných dokumentov únie, a druhá, ktorá hovorí, že všetko je v poriadku. "My nesúhlasíme ani s jednou z týchto krajností a myslíme si, že pravda bude niekde v strede. - Musíme si priznať, že nie je všetko v poriadku, ale na druhej strane musíme aj verejnosti hovoriť, že EÚ je jedinečný projekt, fantastický, o ktorý sa treba oprieť," konštatoval predseda vlády SR, ktorý si nevie predstaviť, že by Slovensko nebolo v Európskej únii.


Na neformálnom summite lídrov európskej dvadsaťsedmičky, čiže bez Veľkej Británie, by sa mala začať v prvom rade diskusia o možnostiach posilnenia postavenia EÚ vo svete, o tom, ako by mohla byť únia silnejším globálnym hráčom. V rámci tejto témy predpokladá Robert Fico diskusiu o vytvorení európskeho ozbrojeného zboru. Druhou veľkou témou Bratislavského summitu bude podľa premiéra objasnenie výhod a jedinečnosti existencie EÚ obyvateľom členských štátov. Hovoriť sa bude aj o hospodárskom raste a migrácii, a to nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj ekonomického a sociálneho postavenia človeka.


"Sú veľké očakávania od summitu, už okolo 1 200 novinárov sa akreditovalo. Pokúsili sme sa pripraviť veci tak, aby to nebolo iba nudné rokovanie za okrúhlym stolom," dodal k téme summitu v relácii Robert Fico. Summit je podľa premiéra vynikajúca príležitosť pre prezentáciu Bratislavy, Slovenska. Okrem rokovania na Bratislavskom hrade navštívia jeho účastníci aj múzeum moderného umenia Danubiana Meulensteen Art Museum v Bratislave na vodnom diele v Čunove.

 

K téme spolupráce EÚ s Tureckom po zmarenom pokuse o puč z 15. júla a následnom zatýkaní oponentov vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana konštatoval premiér, že Turecko je krajina, ktorá je momentálne životne dôležitá pre EÚ a v prípade migrácie EÚ ťahá za kratší koniec. Ak by zlyhalo rokovanie s Tureckom, tak nie sme pripravení situáciu zvládnuť. "Nikdy som nevnímal svet čierno-bielo," upozornil Robert Fico, ktorý z toho dôvodu vyzýva na rozvahu pri vyslovovaní názorov o Turecku. "Hovoríme o rokoch ďalších a ďalších diskusií s Tureckom pokiaľ ide o približovanie sa Európskej únii," myslí si Fico. Upozornil, že v migračnej vlne existuje aj druhá nárazníková zóna, ktorá sa týka Macedónska a Bulharska, a Fico predpokladá, že na Bratislavskom summite lídrov EÚ "padne politické rozhodnutie o významnej pomoci Bulharsku, pokiaľ ide o ochranu hraníc".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies