Podľa experta OSN Venezuela zákazom odcestovať pre Guaidóa porušuje normy

NETKY.SK • 8 Február 2019, 18:54 • 2 min
Podľa experta OSN Venezuela zákazom odcestovať pre Guaidóa porušuje normy

ŽENEVA - Rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu zakazujúce opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi opustiť krajinu a zmrazenie jeho bankových účtov nerešpektujú právne normy. Uviedol to v piatok expert OSN na nezávislosť súdov Diego García-Sayán, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Fakty naznačujú, že tieto opatrenia voči pánovi Guaidóovi sa neprijali v súlade s ústavnými podmienkami, bežnými právnymi postupmi a medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv," uviedol García-Sayán, niekdajší peruánsky minister spravodlivosti a zahraničných vecí.

 

García-Sayán je spravodajca Organizácie Spojených národov, ktorý skúma nezávislosť sudcov a právnych zástupcov. Venezuelský najvyšší súd, ktorý podporuje socialistického prezidenta Nicolása Madura, rozhodol o uvedených opatreniach na základe žiadosti generálneho prokurátora Tareka Williama Saaba. Ten svoju žiadosť zdôvodnil vyšetrovaním bližšie nešpecifikovaných Guaidóových protivládnych aktivít. Vyšetrovanie podľa neho súvisí s nepokojmi vyvolanými rozhodnutím tohto politika vyhlásiť sa za dočasného prezidenta Venezuely.

 

 

 

Na základe rozhodnutia venezuelského najvyššieho súdu nesmie Guaidó opustiť územie krajiny až do ukončenia predbežného vyšetrovania.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície, predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona