Podľa experta na energetiku Kyjev zaplatil Gazpromu takmer o 15 mld. USD viac

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 19:06 • 2 min
Podľa experta na energetiku Kyjev zaplatil Gazpromu takmer o 15 mld. USD viac

KYJEV - Ukrajina preplatila za obdobie trvania kontraktu medzi ruským plynárenským koncernom Gazprom a ukrajinským Naftogazom plyn takmer o 15 miliárd USD (10,77 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes riaditeľ sekcie energetických programov organizácie Centrum Nomos Mychailo Hončar. Informovala o tom agentúra Ukrinform.
     

"V rámci kontraktu s Gazpromom preplatila Ukrajina okolo 14 až 15 miliárd USD," povedal Hončar. Ako uviedol, vzhľadom na ceny plynu na európskom trhu, kde Gazprom surovinu predáva, Ukrajina platila ruskej firme počas celého kontraktačného obdobia viac. "Dokonca aj cena 268,5 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu, ktorú Rusko prezentovalo ako preferenčnú cenu pre Ukrajinu, bola v tom čase vyššia, než cena na spotovom trhu v Európe," povedal Hončar.
     

Navyše upozornil, že na základe existujúceho kontraktu má Gazprom transportovať cez územie Ukrajiny ročne do 112 miliárd m3, čo však neplní. Minulý rok prepravil Gazprom do Európy prostredníctvom týchto sietí len okolo 87 miliárd m3 plynu. Výsledkom boli podľa Hončara straty pre Ukrajinu vo výške okolo 5 miliárd USD. "Tentoraz by sa ale spor medzi Ukrajinou a Ruskom nemal riešiť zákulisne, ale otvorene na pôde Arbitrážneho súdu pri Štokholmskej obchodnej komore. A Ukrajina má veľké šance na víťazstvo," dodal Hončar.
     

(1 EUR = 1,3927 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies