Podľa exministra vnútra Lipšica bol zásah polície pred 5 rokmi v Devínskej dobrý

NETKY.SK • 28 August 2015, 10:20 • 2 min
Podľa exministra vnútra Lipšica bol zásah polície pred 5 rokmi v Devínskej dobrý

BRATISLAVA – Počas streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi pred piatimi rokmi bola situácia neprehľadná, zasahujúci policajti pracovali s viacerými verziami.

slovakia

left justify in out

Okrem iného aj s tou, že strelci sú dvaja. Pre TASR to povedal Daniel Lipšic, ktorý v tom čase zastával pozíciu ministra vnútra. Od jednej z najväčšej kriminálnej udalosti v dejinách Slovenska, pri ktorej Ľubomír Harman zastrelil sedem ľudí, uplynie túto nedeľu (30.8.) päť rokov.

 

Exminister vnútra si na deň spred piatich rokov spomína veľmi dobre. „Bol som vtedy na ministerstve. Spolu s kolegom z ministerstva zahraničných vecí sme mali stretnutie, keď mi oznámili mimoriadnu situáciu, že neznámy muž strieľa okolo seba,“ hovorí Lipšic. Následne sa rozhodol, že pôjde do Devínskej Novej Vsi. Snažil sa zistiť bližšie informácie a vtedy sa dozvedel, že strelec je už mŕtvy. „Situácia vôbec nebola taká jasná a prehľadná ako napríklad dva dni po nej, keď už bolo jasné, čo sa stalo,“ vysvetľuje Lipšic na margo rôznych hodnotení práce policajtov a vyjadrení analytikov, ktoré sa po streľbe objavili.

 

Policajti sa podľa neho museli vyrovnať aj s verziu, že páchatelia sú dvaja. „Dokonca som dostal informáciu, že dvaja policajti zomreli,“ spomína si Lipšic. Na mieste vtedy strávil niekoľko hodín. Potom navštívil nemocnice, kde ležali zranení, vrátane policajta, ktorí mal priestrel tváre.

 

„Zásah polície by som zhodnotil ako veľmi dobrý, aj keď s istou dávkou šťastia,“ hovorí exminister vnútra päť rokov po udalosti. Zákrok strážcov zákona porovnáva aj s tragickou streľbou na ostrove Utöja v Nórsku v roku 2011, kde Anders Behring Breivik zastrelil desiatky mladých ľudí. „Pokiaľ sa k nemu dostala polícia, uplynuli hodiny. Ako dlho trval zásah tam a ako dlho na Slovensku,“ upozorňuje.

 

Podľa neho bolo šťastie, že na miesto okamžite prišla policajná hliadka, ktorá zabránila strelcovi vo voľnom pohybe. „Keby sa Harman dostal napríklad do obchodného centra, skončilo by to fatálne,“ domnieva sa Lipšic. Muž bol podľa neho pripravený zastreliť každého, kto sa objaví na ulici, mal pri sebe obrovské množstvo munície a tiež náhradné diely do zbrane. Šťastím bolo podľa neho aj to, že kukláči práve v tom čase trénovali v Malackách, takže dorazili na miesto činu do pol hodiny a nemuseli sa napríklad presúvať cez mesto.

 

Po tragickej udalosti v Devínskej Novej Vsi sa sprísnili podmienky držania zbraní. „Harman, ale aj ďalší, boli ľudia, ktorí mali legálne zbrane, dokonca chodili na súťaže. Zaviedli sme napríklad psychotesty. Nehovorím, že je to absolútna garancia, ale je to také najhrubšie sito,“ uzatvára Lipšic.

 

Jedna z najtragickejších kriminálnych udalostí na Slovensku sa stala 30. augusta 2010 na Ulici Pavla Horova v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Vrátane strelca zomrelo pri nej osem ľudí a 15 bolo zranených.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona