Podľa exministra grécka spravodajská služba špehovala aj USA

NETKY.SK • 29 Október 2013, 13:52 • 2 min
Podľa exministra grécka spravodajská služba špehovala aj USA

ATÉNY - Grécka spravodajská služba špehovala svojich spojencov, pripustil dnes bývalý grécky minister zahraničných vecí Theodoros Pangalos. Vyjadril sa tak po medializovaných informáciách, že americké veľvyslanectvo v Aténach slúžilo USA ako stanica na odpočúvanie.

slovakia

left justify in out

Pangalos v rozhovore pre súkromný grécky rozhlas Vima povedal, že sliedili aj na americkom veľvyslanectve. Podľa jeho slov bolo veľmi zábavné počúvať, čo hovorí americký veľvyslanec v Aténach kolegovi v Ankare alebo americkému ministerstvu zahraničných vecí vo Washingtone.

Grécky exminister dodal, že sledovaním nezískali cenné spravodajské informácie. "Nič nového sme sa nedozvedeli, pretože sme všetko vedeli," povedal Pangalos. Pangalosove vyjadrenia prišli po tom, ako došlo k úniku informácií u amerických spravodajských služieb, spôsobenom Edwardom Snowdenom, ktorý je v súčasnosti v Rusku, uviedla tlačová agentúra DPA.

Ukázalo sa, že USA vo veľkom rozsahu sledovali zahraničné vlády a občanov, počnúc politickými rivalmi ako Čína či Rusko až po spojencov v Európe a Južnej Amerike. Nedávno sa zistilo, že USA údajne odpočúvali aj mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

V článku v denníku Wall Street Journal, publikovanom v pondelok, predstavitelia americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) po prvý raz pripustili, že monitorovali 35 zahraničných lídrov. Americký prezident Barack Obama o týchto praktikách nevedel a Biely dom to zastavil pred niekoľkými mesiacmi po vnútornej kontrole, citoval Wall Street Journal nemenovaných amerických predstaviteľov.

Z dokumentov, ktoré zverejnil Snowden, tiež vyplynulo, že americké veľvyslanectvo v Aténach fungovalo ako stanica na odpočúvanie, napísal nemecký časopis Spiegel.

Grécke noviny Ta Néa toto tvrdenie zopakovali s tým, že veľvyslanectvo malo špeciálne vybavenie na diaľkové odpočúvanie, ktoré sa zvyčajne umiestňuje a ukrýva na strechách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies