Podľa Elona Muska autá so spaľovacím motorom budú bezcenné

NETKY.SK • 19 Február 2020, 15:12 • 2 min
Podľa Elona Muska autá so spaľovacím motorom budú bezcenné

Európska únia a jej stále prísnejšie nariadenia a elektromobily, ktorému sa začali prispôsobovať mnohí výrobcovia, aby vyplnili požiadavky trhu. Stále častejšie sa o elektromobilite hovorí ako o budúcnosti osobnej dopravy, ktorá má odsunúť klasické autá so spaľovacími motormi na vedľajšiu koľaj.

slovakia

left justify in out

Podobné názory a myšlienky zdieľa aj CEO Tesly, ktorý sa netají svojou víziou o elektrickej automobilovej doprave. Elon Musk nedávno zdieľal príspevok, v ktorom tvrdí, že nástup elektromobilov má zničiť konvenčné autá a ich ceny padnú na dno, informoval Electrek. Má však pravdu?

 

Elektromobil alebo auto so spaľovacím motorom?

V poslednej dobe vidíme v odvetví automobilov najväčšie zmeny za posledné dekády a možno aj celé storočia. Kedysi pokusy o presadenie elektromobilov na cestách neuspeli, ale teraz sa im venuje toľko pozornosti ako nikdy predtým.

 

Jedným z popredných hráčov v tomto odvetví sa stala americká Tesla, ktorá má na svedomí aj to, že sa do elektromobility pustili ďalší jej konkurenti. Hoci sú elektrické autá obľúbené, dopyt trhu po technológiami nabitých modeloch, ktoré poháňa elektromotor a batérie, stále nie je taký vysoký ako v prípade klasických vozidiel.

 

 

Ako to bude s bežnými automobilmi?

Spaľovacie motory sú súčasťou sveta motorizmu už cez storočia a mnohým vodičom by sa pravdepodobne len s ťažkým srdcom odchádzalo od ich milovaného benzínového či naftového motora. Napriek veľkej kauze s dieselom a podvodom s emisnými testami, automobilky stále ponúkajú autá s týmito motormi.

 

Niektoré z nich plánujú onedlho presedlať len na vlnu elektromobility a iné zase vidia význam vo vývoji a zvyšovaní efektivity spaľovacích motorov. Mnoho krajín v Európe sa však proti týmto vozidlám plánuje postaviť.

 

Veľká Británia nedávno ohlásila zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi, ktoré by mali dostať stopku už v roku 2035 (prvotným plánom bol rok 2040), informuje BBC. Údajne by bolo v roku 2040 príliš neskoro na takýto krok, ak sa chce krajina zbaviť týchto áut.

 

 

Najväčším zástancom elektromobilov je však Nórsko, kde nájdeme najväčší počet týchto vozidiel zo všetkých krajín v Európe. Mnohé štáty budujú nabíjacej stanice, vylepšujú infraštruktúru a poskytujú dotácie na kúpu vozidiel na alternatívny pohon.

 

Jednoducho povedané, spaľovacím motorom hrozí koniec a boj o presadenie sa na trhu môžu časom byť ťažšia. Podobne to vidí aj Elon Musk, ktorý verí, že hodnota vozidiel so spaľovacím agregátom bude po roku 2025 nulová a kúpa takéhoto auta bude potom maximálne nevýhodná.

 

Za ten čas je však veľmi málo pravdepodobné, že by sa klasické autá dostali do takého štádia, kedy budú bezcenné. Práve naopak. Zákazy by museli byť v konkrétnych krajinách celoplošné a koniec koncov, so zvyšnými vozidlami by sa muselo niečo urobiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies