Podľa dosiahnutej dohody sa novým prezidentom stane Ašraf Ghaní

NETKY.SK • 21 September 2014, 11:29 • 2 min
Podľa dosiahnutej dohody sa novým prezidentom stane Ašraf Ghaní

KÁBUL - Afganskí prezidentskí kandidáti Ašraf Ghaní a Abdulláh Abdulláh, ktorí sa sporili o volebné víťazstvo, podpísali dnes dohodu o deľbe moci vo vláde národnej jednoty. Zavŕšili tým mesiace rozruchu okolo spochybňovaných volieb, ktoré destabilizovali Afganistan práve v čase, keď sa z neho chystajú odísť zahraničné jednotky.

slovakia

left justify in out

Bývalý minister financií Ašraf Ghaní - ktorý bude podľa dohody dosiahnutej v noci nadnes vymenovaný za prezidenta - svojho rivala Abdulláha Abdulláha po podpise dohody objal, približuje agentúra Reuters. 
     

Slávnostnú ceremóniu v prezidentskom paláci, ešte stále obývanom odchádzajúcim lídrom Hámidom Karzajom, prenášala naživo aj televízia.
     

Ako oznámil Karzajov hovorca Ajmal Fajzí, očakáva sa, že Ghaní zloží prezidentský sľub v priebehu týždňa.
     

Jedným z prvých Ghaního krokov vo funkcii najvyššieho predstaviteľa afganského štátu bude podpis dlho odkladanej bilaterálnej bezpečnostnej dohody so Spojenými štátmi, ktorá bude umožňovať, aby po roku 2014 zostalo na území Afganistanu menšie množstvo zahraničných vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona