Podľa ČOV neporušil Kreuziger pravidlá a môže súťažiť

NETKY.SK • 22 September 2014, 17:03 • 2 min
Podľa ČOV neporušil Kreuziger pravidlá a môže súťažiť

PRAHA - Cyklista Roman Kreuziger podľa rozhodcovskej komisie Českého olympijského výboru (ČOV) neporušil antidopingové pravidlá.

slovakia

left justify in out

V prípade biologického pasu, ktorý proti nemu viedla Medzinárodná cyklistická únia, ho vyhlásili za nevinného.

Rozhodcovská komisia zverejnila verdikt jedenásť dní po obhajobe Kreuzigera pred senátom ČOV. Podľa súčasného rozhodnutia by mohol opäť súťažiť, Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa však pravdepodobne odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Informuje o tom iDnes.cz. 

 

"Komisia prihliadla na skutočnosť, že hodnoty v športovcom biologickom pase nepresiahli tzv. bazálne (krajné) údaje. Zohľadnila znalecké posudky, ktoré predložili UCI aj športovec. Ich závery si odporovali a športovec poskytol komisii vysvetlenie týchto údajných abnormalít. Komisia preto dospela k názoru, že z dokumentácie k prípadu nevyplýva porušenie antidopingových predpisov Romanom Kreuzigerom," uvádza olympic.cz. 

 

Podľa Kreuzigera porušila UCI svoje pravidlá tým, že ho suspendovala. Z terajšej situácie je jazdec tímu Tinkoff-Saxo frustrovaný a odmieta všetky obvinenia z dopingu. Podľa prezidenta UCI Briana Cooksona majú experti organizácie i Cyklistickej antidopingovej nadácie podozrenie, že v prípade Čecha prišlo k manipulácii so vzorkami. UCI zmenila rétoriku a na všetky podobné prípady bude pozerať odteraz ako pozitívne, až kým ich nevyrieši. 


Pre nezrovnalosti v biologickom pase nemohol český cyklista štartovať na Tour de France. Kauza sa týka abnormalít z rokov 2011 a 2012, keď pôsobil ešte vo farbách Astany. Do Tinkoff-Saxo prišiel v roku 2013. Kreuziger nechal svoje hodnoty preveriť dvojicou expertov, podľa ktorých nie je o čom diskutovať. Dvadsaťosemročný jazdec popiera akékoľvek dopingové previnenie. Najlepším výsledkom solídneho vrchára Kreuzigera v tejto sezóne bolo tretie miesto na podujatí Tirreno-Adriatico. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona