Podľa článku mal minister Hamáček zobchodvať kauzu Vrbětice. Na portál podal trestné oznámenie

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 13:43 • 2 min
Podľa článku mal minister Hamáček zobchodvať kauzu Vrbětice. Na portál podal trestné oznámenie

PRAHA - Český minister vnútra Jan Hamáček podá trestné oznámenie na novinárov Janka Kroupu a Kristýnu Cirokovú.

slovakia

left justify in out

Zároveň chce od vydavateľa Seznam Zprávy Iva Lukačoviča vysúdiť odškodné desať miliónov korún

 

Kauzu Vrbětice mal zobchodovať

„Je nutné ukončiť túto nezmyselnú kauzu," skonštatoval Hamáček počas tlačového vyhlásenia. Český portál napísal, že výmenou za ututlanie kauzy okolo výbuchu vo Vrběticiach, požadoval minister od Moskvy milión dávok ruskej vakcíny Sputnik V.

 

Podmienkou malo byť aj zorganizovanie stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s Vladimírom Putinom v Prahe. 

 

 

Autori textu sa odvolávajú na informácie účastníkov rokovania s Hamáčkom na ministerstve vnútra 15. apríla.

 

Súvisiaci článok: Cesta Hamáčka a Danka do Ruska mala byť zastierací manéver

 

Chce očistiť svoje meno
Hamáček to už v utorok označil za špekulácie a klamstvá. „Ten článok ma šokoval, obsahuje množstvo špekulácií a lží,“ uviedol.

 

V stredu povedal, že nikto z účastníkov schôdzky konštrukciu o pripravovanom výmennom obchode v Moskve nepotvrdil.

 

 „Urobím všetko, aby som očistil svoje meno," doplnil Hamáček. Oznámil tiež, že bude požadovať ospravedlnenie od šéfov strán koalície Spolu Petra Fialu z ODS, Mariana Jurečku z KDU-ČSL a Markéty Pekarovej Adamovej z TOP 09.

 

Prečítajte si viac: Heger podporil rozhodnutie českého premiéra vyhostiť ruských diplomatov z krajiny

 

Prípadom sa už zaoberá polícia
Hamáček verí, že polícia preverí, či zo strany novinárov nedošlo k spáchaniu trestných činov ako je ohováranie, šírenie poplašnej správy a poškodeniu cudzích práv.

 

V civilnej žalobe sa chce domáhať odškodnenia. „Desať miliónov, pokiaľ so žalobou uspejem, si nenechám, ale poukážem ich nadácii policajtov a hasičov, ktorá sa stará o pozostalých po tých, ktorí zahynuli pri výkone služby," vyjadril sa minister vnútra.

 

Portál si stojí za zverejnením článku
Novinári sa útoku vysokopostaveného politika bránia. „My sme, samozrejme, pripravení potvrdiť, že informácie, ktoré sme napísali, sú pravdivé. Iba dôsledne chránime svoje zdroje," reagoval Kroupa v rozhovore pro Českú televíziu.

 

„Vyjadrenia väčšiny účastníkov Jan Hamáček interpretuje inak, ako v skutočnosti sú. Nikdy nepracujeme len s jedným zdrojom. Vieme, čo tí ľudia povedali a čo sa tam odohralo. Všimnite si, že vyjadrenia účastníkov schôdzky sú veľmi všeobecné, nepopisujú, čo sa tam stalo. Tú možnosť popísať ich mali včera v Poslaneckej snemovni a poslanci ich nenechali prehovoriť," dodal.

 

Podobne za Seznam zprávy reagoval i Jiří Kubík. „Seznam zprávy sú pripravené pravdivosť svojich zistení dokázať v prípadnom súdnom konaní. Reakcia Jana Hamáčka prichádza vo chvíli, keď ešte na uzavretom rokovaní Snemovne nevystúpili kľúčoví aktéri schôdzky na ministerstve vnútra z 15. 4. Ich verejné vyjadrenia naše informácie nevyvrátili," napísal na Twitteri Kubík.

 

Opozícia požaduje Hamáčkovu rezignáciu
Niektorí opoziční požadujú ministrovu rezignáciu a kauzou sa na uzavretom rokovaní začala zaoberať aj Snemovňa.

 

Prizvali naň i šéfov tajných služieb, no tí nakoniec ani nevystúpili. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman po rokovaní povedal, že sa hanbil za to, ako rokovanie poslancov vyzeralo. Snemovňa by mala o kauze znovu rokovať v stredu večer.

ČSSD pred schôdzou Snemovne rozdala novinárom leták nazvaný Barometr dôveryhodnosti novinára Janka Kroupu, autora článku o Hamáčkových údajných plánoch v Moskve.

 

Podľa portálu Seznam zprávy čelí Hamáček podozreniu, že klamal o účele plánovanej cesty do Moskvy, ktorú vysvetľoval ako politickú kamufláž pred oznámením, že za výbuchy vo Vrběticiach môže ruská rozviedka.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona