Podľa českého ministra obchodu Mládka by Česko mohlo mať euro už v roku 2019

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 19:07 • 2 min
Podľa českého ministra obchodu Mládka by Česko mohlo mať euro už v roku 2019

PRAHA - Česká vláda hľadá ďalšie spôsoby ako podporiť export. Prvým krokom je podľa ministra priemyslu a obchodu Jana Mládka celková zmena prístupu Česka k Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Tam totiž v súčasnosti smeruje viac než 80 % českého tovaru. Kľúčovou destináciou je však podľa šéfa rezortu eurozóna. Vláda sa preto rozhodla pripojiť k fiškálnemu paktu EÚ. Minister Mládek dodal, že vďaka tomu by Česká republika mohla prijať spoločnú európsku menu už v období rokov 2019 až 2021. Informoval o tom portál ČT24.
     

"Z pohľadu exportérov to znamená zníženie transakčných nákladov a obmedzenie nevyhnutného poisťovania sa voči kurzovým rizikám. Nie je to také výhodné pre banky, ktoré prídu o časť obchodov. Pre vývozcov, ktorí sa zaoberajú reálnou ekonomikou, to však bude nepochybne výhoda," povedal Mládek na Žofínskom fóre.
     

"Ja dúfam, že (rok 2019) už konečne bude reálny termín... Existencia koruny a neexistencia spoločnej európskej meny českým vývozcom život nezjednodušuje, skôr naopak - pre volatilitu českej koruny ju veľmi komplikuje," je presvedčený viceprezident Zväzu priemyslu a dopravy ČR Radek Špicar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies