Podľa Čaputovej obmedzenia práv počas pandémie musia byť primerané, dočasné a nediskriminačné

NETKY.SK • 10 December 2020, 17:14 • 2 min
Podľa Čaputovej obmedzenia práv počas pandémie musia byť primerané, dočasné a nediskriminačné

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k nevyhnutnosti zachovávania ľudských práv, a to aj napriek času, keď spoločnosťou hýbe pandémia.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok sa k tejto téme chcela stretnúť aj s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, čo však zmarila karanténa. „Práve na prebiehajúci Medzinárodný deň ľudských práv však chcem poukázať, aké dôležité je mať inštitúciu, na ktorú sa ľudia môžu s dôverou obrátiť, ak sú presvedčení, že ich ľudské práva štát porušuje,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

 

 

Zdôraznila, že Patakyovej úrad pocítil značný nárast podaní ľudí počas tohto roka. Podľa Čaputovej to „svedčí jednak o dôvere ľudí v jej úrad, ale aj o tom, že téma ochrany ľudských práv je zvlášť v čase pandémie vysoko aktuálna“.

 

Hlava štátu zdôraznila, že hoci štátu môžu pri snahe o obmedzenie pandémie siahnuť na práca, a to „najčastejšie pohybu a zhromažďovania“. No pripomenula, že ak sa to tak udeje, musí to byť jednoznačne zamerané výlučne iba proti šíreniu choroby.

 

„Musia byť primerané, dočasné a nediskriminačné,“ napísala s tým, že je tu dôležité hľadať rovnováhu. V tom je podľa nej nevyhnutá aj prítomnosť verejnej ochrankyne práv.

 

 

Zdôraznila, že počas ostatným mesiacov sme videli aj „dlhodobé nedostatky v oblasti ľudských práv“, čo kríza umožnila ešte viac dostať na pomyselný nepekný piedestál.

 

„Pri obnove Slovenska po pandémii je preto potrebné na tieto oblasti obzvlášť dbať - či sa už jedná o chudobu, nápravu sociálnych nerovností, rovný prístup k vzdelaniu, kvalitu sociálnych služieb pre seniorov, zdravotne znevýhodnených, prevenciu násilia na ženách, či postavenia etnických, národnostných aj sexuálnych menšín,“ uzavrela Čaputová.

 

V boji proti pandémii potrebujeme aj dezinfekčné gély a rúška, tie si môžete kúpiť aj na shop.netky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies