Podľa Billa Clintona išiel prísny trestný zákonník z 90. rokov priďaleko

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 09:38 • 2 min
Podľa Billa Clintona išiel prísny trestný zákonník z 90. rokov priďaleko

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Bill Clinton v stredu povedal, že tvrdý zásah voči trestnej činnosti schválený v čase, kedy bol on vo funkcii, išiel priďaleko a preto teraz podporuje plány svojej manželky Hillary zmeniť niektoré z vtedajších zákonov.

slovakia

left justify in out

Clinton povedal moderátorke televízie CNN Christiane Amanpourovej, že trestný zákonník z roku 1994, ktorý on sám svojím podpisom uzákonil, je nedokonalý. Sprísnil tresty, do ulíc vyslal oveľa viac policajtov a pomohol financovať nové väzenia pre väčší počet väzňov. Avšak obdobie masového zatýkania a posielania do väzenia teraz spochybňuje, vzhľadom na vysoké percento Američanov, najmä čiernej farby pleti, ktorí sú vo väzení.

 

"Problém bol v tom, ako to bolo napísané a uplatnené. Mali sme príliš širokú sieť. Máme tiež priveľa ľudí vo väzení. A obmedzili sme výdavky - umiestnili sme do väzení toľko ľudí, že už nezostalo dosť na ich vzdelávanie, ich zaučenie do novej profesie a zvýšenie šancí, že keď vyjdú von budú môcť viesť produktívne životy," citovala ho tlačová agentúra Reuters.

 

Prezidentská kandidátka, demokratka Hillary Clintonová, je veľkým kritikom masového zatýkania a spustila minulý týždeň kampaň za reformu trestného justičného systému po nepokojoch v Baltimore.

 

Clinton tiež povedal, že zahraničné dary Clintonovej nadácii neovplyvnili zahraničnú politiku Spojených štátov v čase, kedy bola Hillary v rokoch 2009-2013 ministerkou zahraničných vecí USA. Podľa neho o mnohých z tých darov vôbec nevedela.

 

Bývalý prezident v pondelok ďalej povedal, že zváži svoje odstúpenie z výkonnej funkcie Clintonovej nadácie na nejakú menej exponovanú, ak by sa jeho žena stala prezidentkou USA.

 

Politickí oponenti Clintonovcov kritizovali Clintonovu nadáciu za to, že prijímala financie od zahraničných vlád ako dotácie svojej charitatívnej činnosti v cudzine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies