Podľa Beblavého chce KSK zakúpiť predražený osobný automobil

NETKY.SK • 28 November 2014, 19:30 • 2 min
Podľa Beblavého chce KSK zakúpiť predražený osobný automobil

BRATISLAVA/KOŠICE - Košický samosprávny kraj (KSK) zverejnil vo vestníku verejného obstarávania výzvu na predkladanie ponúk na nákup osobného automobilu. Predpokladaná hodnota zákazky je 106.425,82 eura. Na prípad upozornil nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Plánovaný predražený nákup podľa neho poukazuje aj na zlyhanie ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"V auguste minister Kažimír verejne sľúbil, že prijíma moju pripomienku, aby verejnému sektoru obmedzili nákup osobných áut na hranicu 48.000 eur. Nič však neurobil," tvrdí Beblavý. Podľa jeho slov na minulej schôdzi NR SR podal pozmeňovací návrh, ktorý by to zabezpečil, ale aj toto minister odmietol.
      

"V stredu (26.11.) predložilo ministerstvo financií cez poslanca Smeru Milana Mojša pozmeňovací návrh, aby obmedzenie platilo len pre štátne rozpočtové a príspevkové organizácie. S tými však problém nie je. Už uznesenie prvej Dzurindovej vlády z roku 2001 totiž pre nich ustanovilo cenové limity," pripomenul Beblavý, podľa ktorého je problém s verejnými organizáciami, ako sú vyššie územné celky (VÚC), mestá, NBS a podobne.
      

Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková, nové vozidlo by malo nahradiť doterajšie služobné auto, ktoré využíval predovšetkým predseda kraja Zdenko Trebuľa. "Súčasný automobil Audi A6 bol zakúpený v roku 2006. Dôvodom výmeny je zlý technický stav a vysoký počet najazdených kilometrov, k októbru 2014 to bolo 492.905 km. Pri neustále sa zvyšujúcich výdavkoch na servis a údržbu je prevádzka tohto vozidla ďalej nerentabilná," priblížila Bobriková s tým, že vzhľadom na rok výroby, nájazd kilometrov a z toho vyplývajúcu mieru opotrebovania majú náklady na servis a údržbu výrazne stúpajúcu tendenciu.
      

"Ďalšie investície do údržby a servisu považujeme za nerentabilné. Náklady na servis a údržbu vozidla Audi A6 v roku 2013 dosiahli 3.242,23 eura, za obdobie január až november 2014 to bolo už 11.459,77 eura, pričom ešte nie sú konečné, vozidlo si bude v najbližšom čase vyžadovať ďalšie investície," doplnila.

 

Dodala tiež, že vozidlo je vedené profesionálnym vodičom a slúži na prepravu funkcionárov, v určitých prípadoch aj ďalších zamestnancov úradu KSK pri plnení služobných povinností v rámci celej SR a v odôvodnených prípadoch pri zahraničných pracovných cestách. "Vozidlo Audi A6 bude nahradené vozidlom porovnateľnej kategórie, ktoré zohľadňuje vysoký nájazd kilometrov za rok z pohľadu bezpečnosti a bezproblémovej údržby," uzavrela Bobriková.
      

Ministerstvo financií v reakcii na Beblavého vyjadrenia pripomenulo, že tento týždeň parlament v rámci zákona o pohľadávkach štátu schválil návrh na limitovanie obstarávania osobných automobilov štátnymi rozpočtovými a štátnymi príspevkovými organizáciami nariadením vlády. Regulácia by mala platiť od januára budúceho roka.
      

"Osobne nesúhlasím s nákupom takých drahých vozidiel. Zároveň ale nie sme škôlka, pán Trebuľa je priamo volený verejný činiteľ a je zodpovedný za svoje konanie ľuďom a daňovým poplatníkom. Je v poriadku, že médiá sledujú tieto prípady. Verejní činitelia si sami musia uvedomiť, akým spôsobom nakladajú s peniazmi daňových poplatníkov a byť pripravení sa im zodpovedať," zdôraznil Kažimír.

 

Rezort financií pripomína, že štát môže zasahovať do činnosti obce a vyššieho územného celku len spôsobom ustanoveným zákonom. Podľa platnej legislatívy o použití vlastných príjmov rozhoduje VÚC samostatne. "Z uvedeného vyplýva, že MF SR môže len odporúčať samospráve dodržiavať určité pravidlá a najmä zodpovedne nakladať s verejnými financiami, avšak nie priamo zasahovať do hospodárenia VÚC. O použití finančných prostriedkov teda rozhoduje VÚC, resp. zastupiteľstvo samostatne. K vzniku tejto situácie došlo v čase decentralizácie verejnej správy, keď pán Beblavý pôsobil vo funkcii štátneho tajomníka," dodal v stanovisku tlačový odbor rezortu financií.
      

Krátko po 18.00 h oznámila hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková, že predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa dal pokyn na okamžité zrušenie súťaže na nákup osobného automobilu, ktorá bola zverejnená vo vestníku verejného obstarávania 27. novembra tohto roku. "V súťaži malo byť obstarávané vozidlo s porovnateľnými parametrami, ako má doterajšie. Keďže kritériá sa v skutočnosti nezhodujú, predseda rozhodol, že súťaž zruší," uviedla Bobríková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies