Podľa analytikov je odchod Jaguaru málo pravdepodobný

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 16:52 • 2 min
Podľa analytikov je odchod Jaguaru málo pravdepodobný

BRATISLAVA - Podľa jedného článku investičnej zmluvy medzi automobilkou Jaguar Land Rover a Slovenskom môže investor od zmluvy odstúpiť, ak výmenný kurz eura a libry dosiahne paritu, príp. klesne pod ňu a zostane pod ňou dlhšie ako 180 dní, upozornil portál Aktualne.sk.

slovakia

left justify in out

Avšak podľa analytikov Poštovej banky a Slovenskej sporiteľne je parita nepravdepodobná. V súčasnosti sa kurz eura voči libre pohybuje na úrovni 0,85 až 0,86 eura za jednu libru. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej je momentálne ťažké odhadnúť vývoj kurzu či už eura alebo libry. Na druhej strane predpokladá, že prvotný šok z rozhodnutia o brexite majú finančné trhy za sebou a ďalší prudký prepad libry v dohľadnom období nenastane.


Vývoj kurzov bude podľa nej závisieť od ďalších rokovaní Veľkej Británie a Európskej únie. „Takže v skutočnosti potrvá ešte niekoľko rokov, kým Británia naozaj úniu opustí,“ pokračovala Glasová.

 

Upozornila tiež, že okrem libry klesá aj euro. "Oslabenie libry k úrovni parity počas tohto obdobia samozrejme nie je vylúčené, jej zotrvanie pod touto hladinou minimálne po dobu 180 dní je však už otázne,“ dodala Glasová. "Myslíme si, že k takémuto výraznému a dlhodobému prepadu britskej meny by mohlo dôjsť jedine v prípade, ak by sa Londýn a Brusel nevedeli dohodnúť na obojstranne výhodných obchodných dohodách a britská ekonomika by sa vplyvom toho prepadla do hlbokej recesie,“ konštatovala.


Výkyvy kurzov sú nepravdepodobné aj podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej. "Výrazné výkyvy sa momentálne nezdajú pravdepodobné, skôr by sa kurz mohol udržať na približne rovnakej úrovni. Zo strany eura vidieť, že mena do istej miery tiež reaguje na zvýšenú neistotu a pokles dôvery v Európe, čo robí ďalšie väčšie posilnenie eura na obdobie pol roka nepravdepodobným,“ vysvetlila.


Automobilku zatiaľ prepad libry neznepokojuje, naopak, podľa vyjadrenia jej predstaviteľov predpokladá prospech z toho, že hodnota libry sa znížila, hoci je voči fluktuácii výmenných kurzov poistená. Jaguar Land Rover pritom poznamenal, že sa dokázal vyrovnať s výraznými pohybmi výmenných kurzov v minulosti, takže sa s nimi vyrovná opäť.


Spoločnosť Jaguar Land Rover sa koncom minulého roka rozhodla na Slovensku investovať čiastočne aj pre snahu lepšie čeliť fluktuáciám hodnoty libry. Agentúra Reuters pred časom uviedla, že závod by sa mohol stať mimoriadne dôležitý pre podnikanie Jaguar Land Roveru v Európe, ak by odhlasovanie brexitu prinieslo nové obchodné tarify.


Samotná spoločnosť, ako aj vládny splnomocnenec pre investície Viktor Stromček po referende o brexite viackrát potvrdili, že prípravy na výstavbu pokračujú a firma si investíciu na Slovensku nerozmyslela, ani ju neprehodnocuje. Jaguar Land Rover plánuje v prvej etape na Slovensku preinvestovať takmer 1,5 mld. eur. Vytvorí 3 tisíc priamych a 15 tisíc nepriamych pracovných miest. Prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150 000 áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300 000.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona