Podľa Američanov al-Káida slabne a Irán napína svaly

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 09:46 • 2 min
Podľa Američanov al-Káida slabne a Irán napína svaly

WASHINGTON - Irán vlani zvýšil podporu terorizmu a jadro al-Káidy stále slabne, uvádza výročná správa amerického ministerstva zahraničných vecí o terorizme vo svete. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa poukazuje na jednotky Kuds - súčasť iránskych revolučných gárd -, na iránske ministerstvo pre spravodajské služby a podporu Teheránu libanonskému hnutiu Hizballáh. Podľa správy podpora iránskeho štátu terorizmu a teroristickým aktivitám Hizballáhu dosiahla tempo nevídané od 90. rokov, pričom sa pripravovali útoky v juhovýchodnej Ázii, Európe i Afrike.

Zároveň si správa všíma zapojenie sa Iránu do konfliktu v Sýrii, kde podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, útok na izraelských turistov v Bulharsku, ako aj niekoľko nevydarených útokov. Teroristická sieť al-Káida, ktorá bola dlho prvoradým cieľom v boji Spojených štátov proti terorizmu, naďalej slabne. K jej oslabeniu prispela smrť lídrov, akými boli abú Jahjá Líbí a abú Umar Kuwajtí. Avšak nezávislejšiu úlohu získali miestne odnože al-Káidy, ktoré sa vo zvýšenej miere sústreďujú na miestne ciele, konštatuje sa v správe.

Hoci je podľa správy jadro al-Káidy na ústupe a jej dve najnebezpečnejšie odnože utrpeli silné porážky, "búrlivé udalosti na Blízkom východe a v severnej Afrike" komplikujú obraz protiteroristickej situácie. Dokument amerického ministerstva zahraničných vecí sa tiež zmieňuje o šírení zbraní v Líbyi a povstaní Tuarégov v Mali s tým, že úsilie francúzskych a jednotiek Africkej únie (AÚ) pomohlo obmedziť túto hrozbu v Mali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies