Podivné európske svadobné zvyky

NETKY.SK • 22 Apríl 2017, 13:45 • 2 min
Podivné európske svadobné zvyky

BRATISLAVA - Svadba je pre ženy na celom svete určite jedným z najdôležitejších dní ich života a tak nie je divu, že tento deň s veľkým D je spájaný množstvom rituálov a tradícií. Tie naše poznáte asi celkom dobre, ale tušíte, aké tradície dodržiavajú inde vo svete?

slovakia

left justify in out

Rozbíjanie tanierov, nevesta v bielom, spoločné krájanie torty, výmena prstienkov ... to sú všetko zvyky a tradície, ktoré u nás poznáme a vídame snáď na každej svadbe. Ale inde vo svete majú zvyky úplne odlišné a niekedy aj veľmi zaujímavé.

 

Jednou z tradícií v Nemecku je rozbíjanie riadu. A prečo? Črepy predsa prinášajú šťastie. V Nemecku však začnú s rozbíjaním ešte večer pred svadbou.

 

V Rumunsku sa zase bavia unášaním neviest. Nie je to ale ako u nás, kedy nevesta svojho vyvoleného nevidí maximálne pár hodín, ktoré strávi v nejakej susednej dedine alebo neďalekej krčme. Tu ak muž unesie ženu a má ju po svojom boku minimálne dva dni, stáva sa tak jeho zákonitú manželkou.

 

Čo sa týka zakázaných farieb a šperkov, tak ak u nás nevestám prinášajú smolu pravé perly, v Taliansku sú symbolom nešťastie zlaté šperky, tie na žiadnej neveste celkom určite neuvidíte.

 

Francúzske páry preferujú počas svadobného dňa diamanty, ktoré symbolizujú pevnosť a zdobia nimi častokrát aj svoje snubné prstene. Cestu k oltáru im družičky lemujú bielymi stužkami. Zvykom tiež je, že nevesta so ženíchom prichádzajú k oltáru spolu. Po skončení svadobného obradu sú novomanželia zasypaní drobnými mincami, čo, ako iste správne tušíte, im má zaručiť spokojné a bohaté manželstvo.

 

V Írsku sú počas svadobného obradu prítomným dámam zakazane zelené šaty. Podľa tradície totiž nosí zelená farba novomanželom smolu.

 

Vo Veľkej Británii býva častým a súčasne roztomilým zvykom, že malé družičky rozhadzujú po cestičke vedúcej k oltáru malé kvietky. Kvetinová výzdoba symbolizuje krásny a šťastný život budúcich novomanželov. Platí tiež, že malé družičky majú podobnú farbu i tvar šiat, ako nevesta.

 

V Albánsku má osobitne svadobnú oslavu nevesta a zvlášť ženích. Nevestina svadba trvá tri dni od piatku do nedele. Dopoludnia chodia neveste popriať priatelia a večer chodia bližší rodinní príbuzní na hostinu. Ženích, jeho rodičia a bližšia rodina navštívi nevestinu oslavu o sobotňajšej noci na tri až štyri hodiny, novomanželia si spolu zatancujú prvý tanec a spoločne krájajú svadobná torta. Ženích potom odchádza a svoju svadbu oslavuje počas nedele.

 

V Grécku je obrad záležitosťou úplne celej rodiny vrátane všetkých tiet a bratrancov z deviateho kolena. Je veľmi pravdepodobné, že sa títo ľudia už nikdy neuvidia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona