Podielnikom v družstve nie je Matica, ale Matičný fond

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:35 • 2 min
Podielnikom v družstve nie je Matica, ale Matičný fond

Podielnikom v družstve nie je Matica, ale Matičný fond

slovakia

left justify in out

Matica slovenská nie je podielnikom v Podielovom družstve Slovenské investície, má iba podiel v Eurodružstve Slovenské investície. V obidvoch družstvách je podielnikom Matičný fond (MF) a. s, ktorého činnosť riadi predstavenstvo. MF je nástupcom Investičného fondu z 1. vlny privatizácie.
      Uviedol to dnes pre TASR riaditeľ Informačného ústredia Matice slovenskej Ľubomír Kraľovanský. Reagoval tak na slová ministra kultúry a cestovného ruchu (MKCR) Daniel Krajcera (SaS) na dnešnom brífingu v Bratislave. Minister povedal, že družstvám, v ktorých má významné podiely Matica slovenská a Matičný fond, chýba majetok v objeme 26 miliónov eur. Ministerstvo kultúry chce preto preveriť, či nedošlo k zneužitiu prostriedkov štátneho rozpočtu. "Na základe toho musím požiadať o vykonanie kontroly Správu finančnej kontroly ministerstva financií," uviedol šéf rezortu kultúry.
      Obchody, ktoré vykazujú známky špekulatívnosti, sa podľa neho diali v rokoch 2006 až 2009. Informácia o nich bola známa už v apríli tohto roka, oficiálne však "vyplávala na povrch" až po júnových parlamentných voľbách, upozornil Krajcer. O tom, že spomínané družstvá požiadali o peniaze z tzv. Garančného fondu investícií, informovala Národná banka Slovenska (NBS).
      V súvislosti s prípadom sa dnes šéf rezortu kultúry stretol aj s predsedom Matice slovenskej Jozefom Markušom. "Pán Markuš ma uisťoval, že podľa neho nemôže dôjsť k ohrozeniu samotnej Matice slovenskej, pripustil však, že niektoré činnosti či už Matice, jej nadácie alebo iných organizácií ohrozené byť môžu," priblížil Krajcer.
      Zároveň upozornil, že podľa NBS Garančný fond investícií nemôže spomínanú sumu družstvám nahradiť a existuje tak "istá pravdepodobnosť", že môžu o tieto peniaze prísť. V celom prípade už podľa Krajcera padlo viacero trestných oznámení.
      Kraľovanský v tejto súvislosti uviedol, že bližšie vysvetlenie verejnosti a novinárom podá Markuš v piatok 6. augusta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona