Podiel žien na riadiacich pozíciách dosahuje na Slovensku 38 percent

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 10:37 • 2 min
Podiel žien na riadiacich pozíciách dosahuje na Slovensku 38 percent

BRATISLAVA - Riadiacu pozíciu zastáva vo firmách s desať a viac zamestnancami so sídlom v Európskej únii približne 7,3 milióna osôb – z toho ženy tvoria 35 percent, hoci ich zastúpenie na pracovnom trhu v rámci EÚ je podobné ako v prípade mužov. Vyplýva to zo štatistiky Eurostatu, ktorú zverejnili pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa žien. Na Slovensku dosahuje podiel žien na riadiacich pozíciách 38 percent, čo je mierne nad priemerom EÚ. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Najlepšie je v tomto smere na tom Lotyšsko, ktoré je zároveň jediným členským štátom EÚ, kde riadiacu pozíciu zastáva viac žien ako mužov (53 percent). Nasledujú Bulharsko, Poľsko (44 %), Írsko (43 %), Estónsko (42 %), Litva, Maďarsko a Rumunsko (41 %). Naopak, žien na riadiacich pozíciách bolo najmenej v Nemecku, Taliansku, na Cypre (všetky 22 %), v Belgicku,  Rakúsku (23 %) a v Luxembursku (24 %).

Z najnovších údajov, ktoré sú z roku 2014, zároveň vyplýva, že ženy na riadiacich pozíciách v EÚ zarábajú v priemere o 23,4 percenta menej ako muži. To znamená, že ženy-manažérky zarobia v priemere 77 centov za každé euro, ktoré za hodinu práce zarobí na rovnakej pozícii muž. Slovensko je pritom krajina so 4. najvyšším rozdielom v odmeňovaní mužov a žien, rozdiel dosahuje mieru 28,3 percenta. Rozdiely boli najnižšie v Rumunsku (5 %), nasledovali Slovinsko (12,4 %), Belgicko (13,6 %) a Bulharsko (15 %). Naopak, ženy na riadiacich pozíciách zarábali až o takmer tretinu menej ako ich mužskí kolegovia v Maďarsku (33,7 %), Taliansku (33,5 %) a v Českej republike (29,7 %).

Ako však poznamenala Harvanová, rozdiely v odmeňovaní žien a mužov tak, ako sú vymedzené v tlačovej správe, súvisia s množstvom právnych, sociálnych a hospodárskych faktorov, ktoré idú nad rámec samotného problému rovnakej odmeny za rovnakú prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona