Podiel vyvezených bojových chemikálií zo Sýrie sa zvýšil na 86 percent

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 07:10 • 2 min
Podiel vyvezených bojových chemikálií zo Sýrie sa zvýšil na 86 percent

AMSTERDAM - Sýrska vláda sa už zbavila vyše 86 percent z celkového množstva zložiek chemických zbraní, ktoré majú byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnené do konca júna.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informoval predstaviteľ medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu, ktorá na proces likvidácie dohliada. Podľa generálneho riaditeľa Ahmeta Üzümcüa sa podiel zvýšil po nalodení ďalšej zásielky materiálu určeného na zneškodnenie mimo sýrskeho územia. Posledné chemikálie by mala Sýria odovzdať do nedele, pričom napriek premeškaniu viacerých predošlých termínov ubezpečuje, že záväzok splní.

 

Toxické činidlá, ktoré Sýria deklarovala na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zneškodnia na palube americkej lode Cape Ray a komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka. Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona