Podiel v SE by štát mohol odkúpiť za peniaze z privatizácie Telekomu

NETKY.SK • 27 September 2014, 14:17 • 2 min
Podiel v SE by štát mohol odkúpiť za peniaze z privatizácie Telekomu

BRATISLAVA - Podiel v Slovenských elektrárňach, a. s., (SE) by sa dal od spoločnosti Enel odkúpiť za peniaze získané privatizáciou 49-% podielu v Slovak Telekome.

slovakia

left justify in out

"Máme na odkúpenie zdroje z predaja aktív štátu, napríklad za Telekom. Myslím si, že keby sme predali Telekom, tak najlepším riešením by bolo kúpiť za to elektrárne," uviedol dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD).
      

Šéf rezortu hospodárstva by pri zvyšovaní podielu štátu v SE preferoval odkúpenie 17-% podielu akcií od skupiny Enel, čím by si štát zvýšil svoj podiel na úroveň 51 %. "Bol by som rád, keby štát vlastnil minimálne 51 % elektrární. Preferoval by som možnosť, že by sme ako štát vykúpili iba 17 % akcií, aby si štát upevnil svoju pozíciu tým, že by mal 51 %," spresnil.
      

Záväzkom pre nadobúdateľa podielu v SE bude podľa Pavlisa určite podmienka štátu dostavať bloky v Mochovciach. "To je priorita vlády," zdôraznil. Dostavba jadrových blokov v elektrárni Mochovce by sa mohla podľa neho financovať zo zisku spoločnosti. K cenovým otázkam za majetkový podiel v SE sa minister odmietol vyjadriť.
      

Privatizácia SE, ktorá sa začala približne v roku 2004, podľa predsedu Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Jána Hudackého (KDH) bola pre spoločnosť prospešná, pretože v čase pred privatizáciou boli SE stratovou spoločnosťou. "Slovenské elektrárne sú dnes konsolidovaná spoločnosť, ktorá vytvára zisk," podotkol. Slovensko by sa podľa neho preto nemalo usilovať opäť získať v SE majoritný podiel. "A už vôbec nie takýmto modelom, že získa ďalších 17 % akcií SE a k tomu nedobudované Mochovce, pretože to zaťaží túto spoločnosť," dodal Hudacký.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies