Podiel úspor Slovákov v podielových fondoch rastie

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 15:49 • 2 min
Podiel úspor Slovákov v podielových fondoch rastie

BRATISLAVA - Podiel úspor Slovákov v podielových fondov postupne rastie. Podľa posledných dát OECD má priemerný Slovák vo fondoch alokovaných 8,4 % z celkových finančných aktív.

slovakia

left justify in out

“Z krátkodobého hľadiska vidíme pomerne výrazný nárast oproti roku 2011 o takmer dva percentuálne body. No ak sa pozrieme ďalej do minulosti na rok 2007, kedy vo fondoch bolo takmer 11 % finančných aktív domácností, stále zaostávame,” povedal Dušan Svitek, predseda predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. 

Veľký odliv z fondov nastal predovšetkým po vypuknutí krízy v roku 2008, keď sa časť investorov zľakla poklesu a rozhodla sa peniaze vybrať. Aj keď väčšina tých, ktorí sa rozhodli pre výber, tak konala, aby ochránila svoje peniaze, v skutočnosti urobili podľa Sviteka presný opak. “Z dnešného pohľadu vidíme, že podobne ako pri iných vlnách, sa aj teraz fondy vrátili späť. Investori, ktorí peniaze nechali pracovať ďalej, nielenže neprerobili, ale hodnota ich investície vo väčšine prípadov ešte vzrástla,” skonštatoval Svitek.

Hodnota aktív, do ktorých Slováci počas minulých období investovali sa v súčasnosti podľa údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností šplhá do rekordnej výšky 7,57 mld. eur v 569 podielových fondoch. Počet Slovákov, ktorí investujú do podielových fondov sa podľa asociácie každoročne zvyšuje. “Slovensko sa už v oblasti podielových fondov radí medzi štandardné rozvinuté krajiny, hlavne pokiaľ ide o základné rozdelenie typu investícii na konzervatívne a dynamické,” povedal výkonný riaditeľ asociácie Ivan Znášik.

Podľa OECD držia Slováci viac ako 62 % svojich finančných aktív v hotovosti alebo na bankových účtoch. No ČSOB už registruje zmeny. “Za uplynulé štyri roky evidujeme päťnásobný nárast pravidelných investícii do fondov,” uviedla Mária Horváthová, riaditeľka Odboru Prémiového segmentu ČSOB. Podľa nej je to vďaka širšej ponuke produktov na trhu. Jedným z dôvodov je aj prebúdzajúci sa záujem klientov o iné formy zhodnocovania prostriedkov. Ten je podporený aj nízkymi úrokmi na tradičných sporiacich produktoch.

Na vývoj na finančných trhoch vplývajú podľa ČSOB viaceré faktory. Od vývoja jednotlivých ekonomík, hospodárenia podnikov, cez situáciu na politickej scéne, geopolitické faktory po psychológiu investorov.

 

“Niektoré faktory môžeme s určitou pravdepodobnosťou odhadnúť a zahrnúť ich do prognóz vývoja. Sú však aj také udalosti, ktoré sa odhadnúť nedajú. Objavia sa úplne nečakane a majú zásadný vplyv na vývoj hodnoty investícií. Tým sa hovorí tzv. čierne labute. Ak je však portfólio investora dobre rozložené, dokáže zvládnuť aj takúto situáciu,” dodala investičná strategička KBC Asset Management Silvia Čechovičová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona