Podiel hydinových výrobkov od spracovateľov hydiny klesá

NETKY.SK • 11 December 2014, 12:26 • 2 min
Podiel hydinových výrobkov od spracovateľov hydiny klesá

BRATISLAVA - Kým v minulosti boli hydinové mäsové výrobky doménou iba spracovateľov hydiny, v súčasnosti spotrebitelia na pultoch obchodných predajní nájdu skôr hydinové výrobky od spracovateľov červeného mäsa. Tvoria viac ako 50 percent ponuky. Poukazuje na to Únia hydinárov Slovenka (ÚHS) s tým, že ide o menej kvalitné výrobky, ktoré obsahujú aj kosti.

slovakia

left justify in out

"Podiel domácich spracovateľov hydiny na ponuke slovenských hydinových mäsových výrobkov v roku 2014 medziročne poklesol z 54,5 % na 43,9 %," povedal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Tento stav pripisuje tomu, že spracovatelia červeného mäsa ponúkajú hydinové mäsové výrobky obchodným reťazcom za nízke ceny. Dovoliť si to podľa Molnára môžu vďaka samotnému spracovaniu hydinového mäsa, z ktorého dokážu získať o 300 gramov suroviny viac ako spracovatelia hydiny. Kým spracovatelia hydinového mäsa používajú pri spracovaní nízky tlak, ktorého výsledkom je čisté mäso, spracovatelia červeného mäsa využívajú do hydinových výrobkov nakupované separované mäso zo zahraničia vyrábané vysokým tlakom, ktoré obsahuje aj kostné častice, vysvetľuje Molnár. 

"Pokiaľ tie výrobky, ktoré vyrábajú spracovatelia hydiny, obsahujú viac-menej čisté mäso, tak tie druhé výrobky obsahujú určitú pastu, ktorá je zmesou mäsa a kostí," konštatuje riaditeľ ÚHS. Prepočítal, že napríklad pri párkoch je rozdiel v cene pri jednom kilograme približne 1,5 eura. Takýto rozdiel je podľa neho problémom aj pri verejných obstarávaniach, kde je hlavným kritériom nízka cena a nie kvalita. "Výsledkom je, že vyhrávajú výrobky, ktoré majú nižší podiel mäsa, pretože tam je aj tá cena nižšia," skonštatoval Molnár. 

 

Riaditeľ ÚHS zároveň poukazuje na to, že legislatíva Európskej únie prikazuje používať pre oba spôsoby výroby rovnaké označenie, a to hydinové mechanicky separované mäso. Spotrebiteľ by si tak mal podľa neho všímať na obale výrobku nielen jeho zloženie, ale aj názov výrobcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies