Podiel eura na svetových devízových rezervách vlani klesol na 19,9 %

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 11:21 • 2 min
Podiel eura na svetových devízových rezervách vlani klesol na 19,9 %

FRANKFURT NAD MOHANOM - Podiel eura na devízových rezervách svetových centrálnych bánk vlani opäť klesol a bol najnižší od prelomu tisícročia. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na konci roku 2015 predstavoval podiel spoločnej európskej meny na globálnych devízových rezervách 19,9 %, uviedla dnes Európska centrálna banka (ECB). V medziročnom porovnaní tak podiel eura padol o 0,6 percentuálneho bodu a bol najnižší od roku 2000.

 

Euro však naďalej zostáva druhou najdôležitejšou rezervnou menou za americkým dolárom, ktorý je síce neohrozenou jednotkou, ale jeho podiel sa takisto zmenšuje. Podiel dolára na globálnych devízových rezervách dosiahol podľa ECB na konci vlaňajška 64,1 %. V medziročnom porovnaní sa podiel dolára znížil o 0,9 percentuálneho bodu a klesol na najnižšiu úroveň od roku 1999.

 

Od začiatku globálnej finančnej a hospodárskej krízy v roku 2007 podiel dolára na svetových devízových rezervách klesá. Podľa ECB odvtedy do konca roka 2015 padol o vyše 5 percentuálnych bodov. Podiel eura dosiahol svoj vrchol v roku 2009, potom však začal v dôsledku európskej dlhovej krízy klesať a do konca vlaňajška sa znížil približne o 3 percentuálne body.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona