Podiel cukru v slovenských džemoch môže klesnúť o osem percent

NETKY.SK • 3 Február 2017, 13:34 • 2 min
Podiel cukru v slovenských džemoch môže klesnúť o osem percent

BRATISLAVA - Slovenskí spotrebitelia môžu od februára nájsť na pultoch slovenské džemy a extradžemy s nižším množstvom cukru ako doteraz.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) vyrokovalo pre slovenských producentov výnimku u Európskej komisie. Legislatíva Európskej únie totiž doteraz vyžadovala podiel celkového obsahu cukru v džemoch najmenej 60 %. Po novom však môžu slovenskí výrobcovia vyrábať džem s podielom od 52 % cukru. 

„Naším cieľom je umožniť slovenským zákazníkom čo najväčší výber kvalitných domácich a zdravých potravín. Výborná správa je, že poklesom cukru sa zvýši podiel ovocia a naši slovenskí výrobcovia rozhodne disponujú kvalitným ovocím,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských džemoch a extradžemoch minimálny podiel celkového obsahu cukru o 8 %. Vyhláška nadobudla platnosť 1. februára.

Ako ďalej agrorezort uviedol, spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ „extradžem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extradžemy s obsahom cukru 60 % a viac. MPRV preto upozorňuje slovenských spotrebiteľov, aby si vždy pozorne čítali etikety akýchkoľvek kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies