Podceňovať sivý zákal sa neoplatí, môže spôsobiť slepotu

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 16:34 • 2 min
Podceňovať sivý zákal sa neoplatí, môže spôsobiť slepotu

BRATISLAVA - Podceňovať sivý zákal sa neoplatí. Oční lekári upozorňujú, že v krajných prípadoch môže spôsobiť slepotu. Sivý zákal pritom netrápi iba seniorov. Vplyv na jeho zhoršenie majú technológie a elektromagnetické žiarenie. Podľa odborníkov sivý zákal nemusí dozrieť na to, aby bol odstránený.

slovakia

left justify in out

"Vekom podmienenému ochoreniu sa nevyhne nikto z nás. Nezáleží na životnom štýle, prevencii ani na genetike. Šošovka sa vplyvom metabolických procesov, ktoré v nej prebiehajú, zakalí neskôr každému. Otázne je, kedy sa rozhodneme pre jeho odstránenie," upozorňuje Adriana Smorádková z Očnej kliniky NeoVízia v Bratislave.

 

Riešením pre pacientov je bezbolestný a bezpečný operačný zákrok, ktorý hradí zdravotná poisťovňa. Kal v šošovke časom tvrdne, čo môže čas strávený na sále predĺžiť a privodiť ďalšie komplikácie. "Operácia sivého zákalu je v súčasnosti najčastejšie sa realizovanou operáciou vôbec. Trvá niekoľko minút, je bezbolestná, bezpečná a počas nej je možné dokonca odstrániť okuliare na čítanie, do diaľky i oboje," informuje Smorádková.

 

Primár očnej kliniky Radovan Piovarči v tejto súvislosti tiež upozorňuje, že zákrok môže pozitívne ovplyvniť život starších ľudí. "Po operácii pacient zrazu mentálne ožije. Opäť vie čítať, sledovať obľúbené televízne programy. Vidí, komunikuje, všetko sa zlepšuje," uzatvára Piovarči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies