Podávanie sťažností má nové pravidlá, možno ich podať aj elektronicky

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 17:36 • 2 min
Podávanie sťažností má nové pravidlá, možno ich podať aj elektronicky

BRATISLAVA – Parlament odsúhlasil novelizáciu zákona o sťažnostiach. Zmeny vypracoval Úrad vlády (ÚV) SR. Novela zákona o sťažnostiach novým spôsobom upravuje niektoré doterajšie postupy pri podávaní, posudzovaní, prešetrovaní a vybavovaní sťažností. Okrem iného sťažnosť bude musieť byť písomná a podať ju možno v listinnej alebo v elektronickej podobe.

slovakia

left justify in out

Výnimkou bude ústne podanie pri zdravotne znevýhodnených občanoch. Ako predkladateľ vysvetľuje v materiáli, podávanie sťažnosti ústne do záznamu bolo podľa poznatkov orgánov verejnej správy z aplikačnej praxe zneužívané. Na orgán verejnej správy sa sťažovateľ často dostavil s množstvom dokumentov a domáhal sa, aby na ich základe a jeho komentára k nim bol orgánom verejnej správy vyhotovený záznam o ústnej sťažnosti.

Novela tiež konkretizuje obsah niektorých pojmov, úkonov a povinností, ktoré s problematikou vybavovania sťažností súvisia. Súčasne sa novelou riešia otázky súvisiace s procesom informatizácie spoločnosti, čo by malo prispieť k efektívnejšiemu vybavovaniu sťažností, píše sa v predkladacej správe k norme.

K novele bola podaná aj hromadná pripomienka. Jeden z jej predkladateľov Ondrej Dostál pre agentúru SITA uviedol ako hlavný problém navrhovanej novely neskracovanie lehoty na vybavenie sťažností. Pripomenul existujúci stav, keď lehota na vybavenie sťažnosti je stanovená na 60 pracovných dní a existuje možnosť ju predĺžiť. Preto navrhoval skrátiť lehotu na vybavenie sťažnosti na 30 pracovných dní, lebo lehotu 60 pracovných dní, čiže zhruba tri kalendárne mesiace, považuje za neprimerane dlhú vzhľadom na účel zákona o sťažnostiach. Úrad vlády SR rovnako odmietol skrátiť lehoty pre vybavovanie opakovaných sťažností a sťažností proti vybaveniu sťažnosti, uviedol ďalej Dostál.

 

Na druhej strane za pozitívne označil čiastočné akceptovanie pripomienky, aby dotknutý orgán pri predlžovaní lehoty na vybavenie sťažnosti musel tento svoj postup odôvodniť. Dostál verí, že sa tak obmedzí svojvôľa pri predlžovaní lehôt. Podarilo sa presadiť skrátenie lehoty, v ktorej má byť sťažovateľ upozornený, že jeho podanie nie je sťažnosťou, zo súčasných 30 pracovných dní na 15 pracovných dní.

Ako negatívum hodnotí Dostál to, že ÚV SR zotrval na zámere vypustiť zo zákona o sťažnostiach posudzovanie súladu stavu vecí s vnútornými predpismi, nielen zákonmi. Po novom sa tak nebude možné sťažovať napríklad proti porušovaniu Legislatívnych pravidiel vlády, ktoré podrobnejšie upravujú pripomienkovanie návrhov zákonov nielen štátnymi orgánmi, ale aj verejnosťou, vysvetlil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies