Podávanie monoklonálnych protilátok sa zrejme zastaví

NETKY.SK • 1 Február 2022, 15:34 • 2 min
Podávanie monoklonálnych protilátok sa zrejme zastaví

BRATISLAVA – Podávanie monoklonálnych protilátok proti ochoreniu COVID-19 by sa malo približne o týždeň zastaviť. Očakáva to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

„Aktuálne sú monoklonálne protilátky podávané pacientom s delta variantom koronavírusu,“ doplnila hovorkyňa. Viaceré české odborné lekárske spoločnosti nedávno upozornili, že dostupné monoklonálne protilátky proti variantu omikron nezaberajú. Pri prevahe omikronu v krajine odporučili podávať ich len osobám s potvrdeným delta variantom.

 

img

 

Ako uviedla Eliášová, MZ SR aktuálne zásobuje nemocničnú sieť liekom Molnupiravir. Ide o antivirotikum, ktoré má podľa ministerstva brániť množeniu vírusu SARS-CoV-2 v tele pacienta tak, aby nedochádzalo k ťažkému priebehu ochorenia COVID-19. „Liek sa v prípade posúdenia lekárom pacientom aktívne predpisuje. Prioritne je určený pre vekovú kategóriu 60 plus,“ spresnila Eliášová s tým, že rezort zároveň aktívne obvoláva pozitívne testovaných ľudí nad 60 rokov a informuje o možnosti tejto liečby.

 

Možno vás zaujme: Platnosť očkovania sa skracuje na 9 mesiacov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies