Podarila sa prvá úspešná transplantácia penisu na svete

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 10:08 • 2 min
Podarila sa prvá úspešná transplantácia penisu na svete

KAPSKÉ MESTO - Lekári v Juhoafrickej republike uskutočnili prvú úspešnú transplantáciu penisu na svete.

slovakia

left justify in out

Zákrok vykonali u mladého muža, ktorý o svoj pohlavný orgán prišiel v dôsledku komplikácií po neodborne vykonanej rituálnej obriezke. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Deväťhodinový operačný zákrok sa uskutočnil v decembri minulého roka v rámci pilotnej štúdie Tygerberskej nemocnice v Kapskom Meste a univerzity v meste Stellenbosch, ktorej cieľom je pomôcť desiatkam mladých mužov, ktorí každoročne v dôsledku nesprávne vykonanej obriezky prídu o svoj penis.

 

"Je to veľmi závažný problém. Pre mladého 18- alebo 19-ročného muža je strata penisu nesmierne traumatizujúca," uviedol vo vyhlásení primár urológie Tygerberskej nemocnice Andre van der Merwe, ktorý operáciu viedol.

 

Podľa lekárov sa u mladého muža, ktorý operáciu podstúpil, podarilo obnoviť všetky funkcie jeho pohlavného orgánu, čo je veľkým prísľubom pre pacientov, ktorí o svoje "mužstvo" prišli v dôsledku nádorového ochorenia alebo trpia ťažkou formou erektilnej dysfunkcie.

 

"V Juhoafrickej republike je potreba takéhoto zákroku oveľa väčšia ako inde vo svete, pretože tu každý rok v dôsledku komplikácií po nepodarenej tradičnej obriezke prichádza o penis mnoho mladých mužov," uviedol ďalej Van der Merve.

 

Pacientovi (21), ktorého meno z etických dôvodov nezverejnili, museli pohlavný úd amputovať pred tromi rokmi, keď sa u neho po tradičnej obriezke spojenej s rituálom vstupu do dospelosti vyvinuli mimoriadne závažné komplikácie.

 

Podľa vyhlásenia Tygerberskej nemocnice bolo najťažšou úlohou celého projektu získať vhodného darcu. V tomto prípade ním bol zosnulý muž, ktorý venoval svoje orgány na transplantácie.

Rituál obriezky podstupujú každoročne tisíce mladých mužov najmä z juhoafrického kmeňa Xhosa, pričom podľa odborníkov o penis v dôsledku neodborne vykonaného zákroku príde najmenej 250 z nich.

 

V rámci prebiehajúcej štúdie sa transplantácia penisu uskutoční u ďalších deviatich pacientov, avšak zatiaľ nie je jasné, kedy bude možné operácie vykonať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies