Podľa U.S.Steel zdanenie prebytočných emisií ohrozuje aj zamestnanosť

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:28 • 2 min
Podľa U.S.Steel zdanenie prebytočných emisií ohrozuje aj zamestnanosť

Podľa U.S.Steel zdanenie prebytočných emisií ohrozuje aj zamestnanosť

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť U. S. Steel Košice je vážne znepokojená nedávno schválenou novelou zákona o dani z príjmu, ktorá ustanovuje 80-percentnú daň z predaja alebo držby prebytočných kvót CO2 v rokoch 2011 a 2012. „Sme presvedčení, že zavedeniu úplne novej dane, a to ešte v neštandardnej výške 80 percent, mala predchádzať analýza finančných dopadov, diskusia so sociálnymi partnermi a medzirezortné pripomienkové konanie, čo sa však vôbec nestalo. A to napriek tomu, že takéto opatrenie môže mať veľmi nepriaznivý dopad na niektoré podniky a znásobiť problémy, ktorým čelia v dôsledku globálnej finančnej a ekonomickej krízy,“ uviedol hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.
      Podľa informácií spoločnosti je Slovensko jedinou krajinou v Európe, ktorá zavádza takýto druh dane, navyše počas už prebiehajúceho obchodovacieho obdobia (2008-2012), čo sa negatívne odrazí v porovnateľnosti podmienok slovenských podnikateľských subjektov s ich konkurentmi v Európe. „Daň za prevedené, ale aj nespotrebované emisné kvóty, schválená slovenským parlamentom, výrazne zníži konkurencieschopnosť podnikov v energeticky náročných priemyselných odvetviach a obmedzí oživenie ich ekonomických aktivít v nadchádzajúcich rokoch,“ skonštatoval Bača s tým, že priemysel, ktorý sa bude snažiť dobehnúť stratenú produkciu v dôsledku globálnej krízy, bude potrebovať nespotrebované kvóty, ktoré všade v Európe, okrem Slovenska, sú pre firmy nezdanené.
      „Takáto daň preto ohrozuje aj stabilizáciu zamestnanosti v energeticky náročných odvetviach a môže viesť k strate pracovných miest na Slovensku v porovnaní s okolitými štátmi, v ktorých platí európska smernica obchodovania s emisnými kvótami, avšak bez takéhoto daňového opatrenia,“ podotkol hovorca košickej spoločnosti.
      U. S. Steel Košice bola jediná firma na Slovensku, ktorá musela počas Národného alokačného plánu I v rokoch 2005 - 2007 dokúpiť CO2 kvóty kvôli nedostatočnej alokácii. „Preto sa cítime byť dotknutí postupom Ministerstva financií SR, keď nás zaradilo medzi firmy s výraznou nadalokáciou,“ pokračoval Bača. V súčasnosti podľa neho spoločnosť U. S. Steel analyzuje, či princípy schváleného daňového mechanizmu nenarušia trh obchodovania s kvótami na európskej úrovni a či nie sú v rozpore s princípmi Direktívy EU ETS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies